2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Üvegsziget Budapesten

2009. október 7. 17:04

2009. október 8-án kerül sor a legendás Üvegház történetéről megjelent könyv- és dokumentumfilm bemutatójára, ahol Carl Lutz, egykori svájci alkonzul zsidómentő tevékenységét elevenítik majd fel.

Az 1942 elején Budapestre érkezett Carl Lutz svájci alkonzul 1944 júliusától a híres Üvegházban helyezte el a svájci konzulátus kivándorlási részlegét, amely kollektív útlevelet állíthatott össze; a ház ettől kezdve diplomáciai védelmet élvezett. A kollektív útlevélben szereplő emberek igazolást kaptak arról, hogy kiutazásuk intézése folyamatban van, ezért hatósági értelmezés szerint nem vonatkoznak rájuk a zsidókról szóló deportálási és egyéb rendelkezések.

Az épület a második világháború idején illegális cionista központ is volt. A zsidóság Izraelben történő letelepedésére törekvő mozgalmak ide menekítették a menekülőket, innen szervezték az illegális határátlépést, innen juttatták el az életmentő okmányokat a bujdosókhoz. A ház az 1930-as években üveg-nagykereskedés céljára, az ott forgalmazott építkezési üvegféleségek felhasználásával épült, innen kapta nevét.

A nyilas hatalomátvételt követően a ház menedékhellyé vált. A felszabadulást több mint kétezer ember élte meg az épületben. Carl Lutz tekintélyével fedezte a cionisták illegális cselekményeit. Miután 1945 áprilisában kiutasították Magyarországról, otthon arra figyelmeztették, hogy a zsidómentő akcióval túllépte hatáskörét. Svájc hivatalosan 1958-ban ismerte el azt, amit Carl Lutz tett. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1964-ben a Viág Igazai közé emelte a diplomatát, tiszteletére Budapest önkormányzata 1991-ben emlékművet avatott a Dob utcában.


A holnapi program:
2009. október 8.

18:00
Vámos Györgynek, a Carl Lutz Alapítvány elnökének hézagpótló könyve, az Üvegsziget a legendás Üvegház történetét idézi fel.

19:30 - 20:30
Beszélgetés az Üvegsziget - Carl Lutz és a budapesti cionisták mentőakciói 1944-ben c. könyv szerkesztőjével
(Makkabi Kiadó, 2009)

A svájci alkonzul és a cionista szervezetek együttműködését, embermentő akcióját idézi fel Szekeres Csaba új dokumentumfilmje, az Üvegház is, amelyben túlélők visszaemlékezéseiből rajzolódik ki a hely története.

18:00 - 19:30
Szekeres Csaba: Üvegház (dokumentumfilm, 72 perc) című filmjének bemutató előtti vetítése, majd beszélgetés a rendezővel

Vendégek:
Vámos György a Carl Lutz Alapítvány elnöke,
Szekeres Csaba rendező
valamint túlélők, akik megfordultak az Üvegházban

Beszélgetőtárs:
Horváth Ida újságíró

Házigazda:
Pécsi-Pollner Katalin

Helyszín: a Holokauszt Emlékközpont kávézója, IX. ker. Páva utca 39. (A Ferenc körút metrómegállótól 5 percre)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár