2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Carl Lutz-tárlat nyílt az ENSZ székházában

2008. január 31. 08:00

Az ENSZ New York-i székházában hivatalosan is megnyitották Carl Lutz, a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata életét bemutató fotódokumentációs tárlatot.

A Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház című kiállítást a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából rendezték meg. Az ENSZ-székház földszinti csarnokában - ahol az eddigi ENSZ-főtitkárok képei is láthatók - a magyar tárlat mellett megnyílt egy másik, a jeruzsálemi Jad Vasem intézet fotóiból álló kiállítás is, amely a holokauszt idején zsidókat mentő muszlim albánok előtt tiszteleg.

Forrás: MTI
A Carl Lutzról, segítőiről és az Üvegház menedékhelyről szóló kiállítás megnyitóján Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke nevében fia, Vámos Péter arról beszélt: "nem szabad megfeledkeznünk arról, mi történt, az áldozatok emléke miatt nem tehetjük meg ezt". Mint mondta, nem szabad elfelejteni, kik követték el a bűnöket, kik támogatták ebben őket és kik maradtak közömbösek. A két tárlat viszont olyan bátor emberekről szól, akik személyes kockázatot vállalva és áldozatot hozva másokat mentettek meg. Ezek egyike volt Carl Lutz - mondta.

Arthur Schneier főrabbi - a New York-i Park East zsinagóga rabbija, maga is budapesti túlélő, máig őrzi svájci védlevelét - azt mondta a tárlatok fotóiról, hogy ezek a remény és bátorság képei. Arthur Schneier Bécsben született, anyai nagyapja magyar volt, 1939. szeptember 1-jén Magyarországra menekült, 1946-ig ott élt és 1947-ben vándorolt ki Amerikába. "Mindannyian tehetünk a világ jobbításáért, feltéve, ha elismerjük, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk" - mondta.

Forrás: MTI
A mások életét mentő Carl Lutz példája a békés együttélésre, egymás megértésére tanít bennünket, egyben arra, hogy határozottan fel kell lépni azok ellen, akik nem tisztelik mások életét - mondta a megnyitón, amelyen a magyar parlament több tagja is részt vett.

Carl Lutz 1942 és 1945 között alkonzuli rangban szolgált Budapesten, 1944-1945-ben a zsidók megmentése töltötte ki hivatalos ténykedésének nagy részét. Megállapodott a magyar kormánnyal, hogy az angolok fennhatósága alatti Palesztinába vízummal rendelkező zsidók utazhassanak ki. Ennek érdekében a svájci követség kivándorlási osztályt hozott létre, amelyet a Vadász utca 29-ben lévő Üvegházban rendeztek be.

Bár a német engedélyek híján kiutazásra nem kerülhetett sor, a felkészülés alkalmat adott, hogy a belvárosi Üvegházba zsúfolódott embereket diplomáciai védettségben részesítse. Carl Lutzot 1964-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte. Bernben hunyt el 1975-ben. Vámos György az MTI-nek elmondta: a New York-i ENSZ-székházban március 2-ig látható tárlat vándorkiállítás, amelyet később Észak-Amerika több városában is megtekinthet a közönség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár