2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Körkép a hazai kastélyok hasznosításáról

2009. július 21. 09:04 MTI

A műemléki értékek megőrzésének szempontjait figyelembe véve, valamint a fenntarthatóság alapján is vizsgálja az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tíz állami tulajdonú kastély tartós vagyonkezelésbe adására vonatkozó kérését. Azt, hogy mikor születhet döntés, egyelőre nem tudni.

Eladhatók-e a műemlékek?

Mint azt az OKM sajtóosztálya hétfőn írásban közölte, jóváhagyását Hiller István kulturális miniszter "csak abban az esetben adja meg, ha a műemléki érték fennmaradása és fenntarthatósága biztosítottnak látszik". A tárca ezért a műemléki védések előkészítéséért és a műemlékek nyilvántartásáért is felelős Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH) keresi meg, mert a KÖH ismeri leginkább az adott épületeket, azok műemléki értékeit, és tudja meghatározni a szakmailag érvényesítendő szempontokat.

A minisztérium emlékeztetett: az MNV kérésében szereplő tíz kastély közül öt jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondoksága (MNG) vagyonkezelésében áll, ezért azt is vizsgálják, hogy az adott műemlékek fenntarthatósága milyen vagyonkezelési konstrukcióban biztosítható a legjobban. E tekintetben a tárca értékeli az MNG vonatkozó terveit, és azt igyekszik összevetni a vagyonkezelő elképzeléseivel. "Mivel azonban a tárgyi kérelemhez az MNV ilyet nem mellékelt, ennek a hiánynak a pótlására felszólítottuk" - közölte az OKM sajtóosztálya. Mint rámutattak, a vizsgálat időtartama a kért kiegészítő adatok beérkezésének is függvénye, így egyelőre nem lehet tudni, mikorra várható döntés.



A miniszternek lehetősége van a műemlék örökségi értékein alapuló kikötéseket tenni jóváhagyása megadásakor, de jóváhagyását akár meg is tagadhatja - emlékeztetett a tárca. Válaszában a minisztérium elismerte: "az érintett kastélyok köre is minden bizonnyal változhat, feltéve, ha az MNV eredeti megkeresésén változtatni kíván. Annyit az OKM részéről azonban már most megállapíthatunk, hogy nem látható az a rendszer, amely alapján a jelentős számú állami tulajdonban lévő, kvázi hasznosítatlan kastély közül ez és éppen ez a tíz műemlék került fel a listára, így ennek magyarázatát is kértük a vagyonkezelőtől" - írta a szaktárca sajtóosztálya.

A vizsgálat kapcsán az MTI utánaeredt: melyik épületekről van szó, és hol mit jelent a tervezett hasznosítás?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár