2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kísértetjárta helyeket listáztak Angliában

2009. július 14. 14:32 The Daily Telegraph

Titokzatos kísértetjárta kastélyok, középkori szellemekkel teli várbörtönök, és ködbe burkolózó, egykori félelmetes csataterek is szerepelnek az English Heritage brit örökségvédő szervezet legújabb regiszterében, amelyben a megmagyarázhatatlan eseményekkel kapcsolatos helyeket gyűjtötték össze.

Az English Heritage kezdeményezése egyedülálló, hiszen még soha nem készítettek jegyzéket a különböző kísértetjárta helyekről Angliában. A történelmi épületek felügyeletével is foglalkozó szerv így arra kérte a különböző örökségi helyszíneken élő és dolgozó személyeket és testületeket, hogy jelentsék nekik, ha hasonló dolgokat észlelnek.

A különböző jelenések több kategóriára bonthatók: így egyes esetekben csak látni lehet az éteri személyeket, míg más helyeken poltergeist is fenyegeti az érdeklődőket. Norfolkban például egy 12. századi kastélyban, ahol II. Edvárd állítólagos gyilkosa, korábbi felesége, Izabella királynő lakott, többen szerzetesnek öltözött kísérteteket láttak, míg másokat láthatatlan erők lökdöstek. Hasonló bejelentéseket azonban nem csak innen, hanem a dorseti Portland és a yorkshire-i Scarborough kastélyából is kapnak az örökségvédők.



Bejelentést tettek a kenti Dover kastély gondnokai is, akik arról számoltak be, hogy az épület alatti labirintusban titokzatos alakokat láttak. Az épületet ilyenkor kiürítik, és a személyzet behatolók után kutatva mindig átfésüli az épülete, ám eddig soha nem találtak semmit. A leginkább kísérteties az volt, amikor az egyik alkalommal egy iskolásokból álló csoport rajzolt a labirintusban, majd az egyik kész alkotáson fedeztek fel egy furcsa alakot, aki a gyerekek szerint valamilyen Helent keresett. Az építményt ekkor azonnal lezárták, de nem találtak benne senkit. Volt olyan is, hogy az ajtók maguktól csapódtak be, és a kiállítási tárgyak is megmozdultak.

A hastingsi csata helyszínéhez közeli Battle apátságban többször láttak szerzeteseket, akiket a legtöbben történelmi maskarákba öltözött színjátszóknak hittek, ám semmilyen hasonló rendezvényt nem tartottak a környéken. Szintén riasztó dolgokat látni a derbyshire-i Bolsover kastélyban, ahol mozgó fényeket is láttak, és többször hallottak furcsa zajokat is. Volt olyan, hogy a munkások egy nőt láttak, aki sietősen vágott át az egyik udvaron, majd eltűnt egy téglafalban. A leggyakrabban azonban egy gyereket jelentenek a látogatók.

A kísérteties listán szereplő titokzatos helyszínek furcsán állnak „örökségükhöz”: az egyik kastélyban például hivatalos szabályzatot is találtak, amely a személyzet számára részletezi, hogy miként viselkedjenek, ha szellemet látnának. A szakértők reményei szerint a most elkészülő regiszter szervesen illeszkedik majd korábbi kezdeményezéseik sorába, és akár az adott helyek turizmusát is fellendíthetik majd. Az érintett helyek üzemeltetői, és az ott dolgozó alkalmazottak azonban nem ilyen lelkesek, és sokan csak menekülnének a jelenések elől.

Kísértetjárta helyek Angliában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár