2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem látogathatják külföldiek a kínai kémmúzeumot

2009. május 4. 08:47 MTI

A kínai titkosszolgálatok munkáját bemutató kémmúzeum nyílt a kelet-kínai Nankingban (Nanjing). A több mint nyolc évtized hírszerzési eszközeit felvonultató tárlatra külföldieknek tilos a bemenet.

A Csiangszu (Jiangsu) Tartományi Állambiztonsági Oktatóközpontot, azaz a kémmúzeumot április közepén nyitották meg a nagyközönség előtt. A kínai média beszámolójában a még "mindenki számára nyitott" kiállítást biztonsági okokra hivatkozva külföldiek nem tekinthetik meg. "Az ilyen kényes, titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat nem akarjuk közszemlére tenni a külföldiek előtt" - nyilatkozta a múzeum igazgatója.

A csúcstechnológiás - műholdas technológiát és számítógépes hálózatokat használó - titkosszolgálatok korában az igazgató magyarázata kissé furcsának hathat egy olyan tárlaton, ahol négy teremben a kínai biztonsági szolgálatok eszközei 1927-től kezdve láthatók. Ebben az évben szakadt szét a Kuomintang (Nemzeti Párt), és Mao Ce-tung követőivel ekkor indított harcot a kommunista rendszer megteremtése érdekében a nemzeti erők ellen.

A vitrinekben egyebek közt töltőtollnak álcázott pisztolyok, mikrofont rejtő zsebszámológépek, telefonok lehallgatáshoz használt eszközök, titkos dokumentumok és azok elrejtésére szolgáló üreges pénzérmék, kártyapaklinak álcázott térképek és ügynökuniformisok láthatók. A Soutch China Morning Post angol nyelvű hongkongi napilap riportere sajtóigazolványának felmutatásával sem jutott tovább a múzeum bejáratánál, ahol fényes réztábla figyelmeztet: belépés csak a Kínai Népköztársaság állampolgárainak. Egy másik tábla a látogatókat a helyes viselkedésre - a köpködés, lökdösődés, kiabálás, dohányzás, és a szemetelés mellőzésére - emlékezteti.

Csi úr, a központ bejáratát felügyelő civil ruhás biztonsági őr, aki óvatosságból csak a vezetéknevét volt hajlandó elárulni, elmondta, hogy már volt szerencséje megtekinteni a tárlatot, de nem látott semmi olyat, ami igazán különleges lett volna. A kijáratnál egy vidám hölgycsapatnak végül sikerült egy kis fényt derítenie a rejtélyre. "A terem közepén a földgömb óriási modelljét lehet szemügyre venni, a mennyezeten pedig a csillagos égre hasonlító festmény látható" - mondta egy turista.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár