2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Nemzetközi kémmúzeum

2002. július 22. 20:53

Washingtonban megnyílt a Nemzetközi Kém Múzeum, mely az első kizárólag a kémkedéssel foglalkozó nyilvános gyűjtemény az Egyesült Államokban.

Washingtonban megnyílt a Nemzetközi Kém Múzeum, mely az első kizárólag a kémkedéssel foglalkozó nyilvános gyűjtemény az Egyesült Államokban. A múzeum nemzetközi áttekintést nyújt erről a mesterségről, mely nem csak a történelem alakításában játszott szerepet, de napjaink eseményeire is nagy hatással van.

A KGB mérgezett hegyű esernyője, cipősarokba rejtett rádióadó, robbanó széndarab és rúzsnak álcázott pisztoly - mintha csak egy James Bond film kellékeit látnánk. De mindez valódi, még ha néhány ötletet ténylegesen filmekből merítettek is.

Mint a CIA egykori álcázási vezetője elmondta, külön feladatot jelentett a kémfilmek követése, arra az esetre, ha valaki a látottak alapján kívánna munkát adni a CIA-nak.

A magánmúzeum igazgatóságában több egykori kém található, köztük William Webster, a CIA egykori vezetője. Véleménye szerint a hírszerzés életeket mentett meg, amikor a szuperhatalmak a nukleáris háborúra készülődtek.

Mindkét fél meg volt győződve, hogy a másik atomtámadást tervez, de a hírszerzés olyan képet adott, amely feleslegessé tette a megelőző csapást, ami emberek millióinak halálát okozta volna. Éppen amikor a szeptember 11-i támadások miatt súlyos bírálat érte a hírszerző szerveket, a múzeum lehetővé teszi, hogy bemutassák az egykor titokban maradt győzelmeket.
 • forrás: CNN
 • képek: kiállított tárgyak
 • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2020. tél: Legendás anyósok
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  7 960 ft 6 490 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 9 990 Ft
  Legfrissebb
  Legolvasottabb

  Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár