2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánszukat élik a történeti múzeumok Amerikában

2007. október 18. 11:00

Visszafordíthatatlan átalakulások zajlanak a történelem múzeumi feldolgozásában. A múlt megismerése talán soha sem volt szórakoztatóbb, mint a mai tömegkultúrában.

Könnyebben azonosulnak az interaktivitással

A Quantico (Virginia) mellett fekvő Haditengerészeti Múzeumban a látogatók virtuális táborhelyen tehetik próbára bátorságukat és céllövő képességüket. Mount Vernonban George Washington birtoka előtt hosszú sorok kígyóznak, miközben a Függetlenségi Háború Színházban ágyúdörgés és hóesés teszi még hitelesebbé a Delaware folyón való átkelés megjelenítését. A washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum (International Spy Museum) előtt pedig a 16 dolláros jegy ellenére hosszú sorok állnak, hogy más személyazonossággal részt vehessenek egy képzeletbeli kémkedésben, kipróbálhassák a tollba épített kamerát, a cipőbe rejtett telefont és a 007-es ügynöknek megálmodott szuperkocsit - számolt be róla a lap.

Az Egyesült Államok területén egyre-másra létesülnek az új történeti múzeumok, a csatatereket pedig virtuális csatalovak patái verik fel. A polcokra rakott leletek, a neveket és adatokat tartalmazó megsárgult lapok, valamint a valamilyen történelmi alak által használt és vitrinbe rakott tárgyak ideje lejárt. Helyükre hollywoodi producerek által készített filmek, múltidéző szóbeli elbeszélések és speciális effektusokkal teletűzdelt produkciók lépnek, amelyek olyan látványosak, hogy a látogatók azt hihetik, maguk is átélik az adott történelmi pillanatot.

A múzeumigazgatók és kurátorok egyre inkább felismerik az abban rejlő lehetőséget és nyereséget, hogy az amerikaiak többsége nem igazán jártas az ország történelmében, amelyért a középiskolai történelemtanítás hiányosságai felelnek. Roy Rosenzweig és David Thelen történészek 1998-ban megjelent "The Presence of the Past" (A múlt jelene) című könyve közel 1500 ember megkérdezésével többek között arra keresett választ, mennyire töltik be céljukat a középiskolai történelemórák. Talán nem meglepő, a leggyakrabban adott spontán válasz az "unalmas" volt. Rosenzweig szerint, ha a helyek és adatok bemagolása ilyen kevés vonzerővel bír is, a történeti múzeumok igen népszerűek az amerikaiak körében. "Az emberek azt értékelik a történeti múzeumokban, hogy ott valós kapcsolatba kerülnek a történelemmel."

"A rengeteg anyag között fel akarják fedezni önmagukat - lelki, társadalmi és szellemi értelemben egyaránt. Az évek óta folyó, látogatást vizsgáló kutatások mind azt mutatják, hogy az emberek magukról szeretnének látni valamit, és jobban bíznak a múzeumok által adott információkban, mint az iskolák által közvetített tudásban, vagy akár a nagymamáik elbeszéléseiben. Az egyes múzeumoknál végzett felmérésekből az derül ki, hogy ha az emberek közel érzik magukhoz a kiállítást, többet is hajlandóak fizetni érte"
- magyarázza Terry. L. Davis, a történelmi szervezetek egyesületének elnöke.

Az újonnan megnyílt vagy építés alatt álló múzeumok száma igen nagy. Az elmúlt két évben a következő múzeumokat adták át: Haditengerészeti Múzeum (Triangle, Virginia), Első Világháborús Múzeum (Kansas City, Missouri), Abraham Lincoln Múzeum (Springfield, Illinois), Amerikai Polgárháborús Központ a richmondi Tredegar vasöntöde területén, Afrikai Diaszpóra Múzeum (San Francisco), Muhammad Ali Központ (Louisville, Kentucky), Museo Alameda (San Amtonio), Arab-Amerikai Nemzeti Múzeum (Dearborn, Michigan), Atomkísérleti Múzeum (Las Vegas), és egy több mint 20 földalatti vasutat magában foglaló új program. A régi helyeket - a gyarmati Williamsburg, Jamestown, Yorktown és Mount Vernon - felújították, Gettysburgnél pedig a jövő évre elkészül az új látogatói központ.

Elleshetjük Mohamed Ali technikáját is

Denver közelében most alakítják ki a Rocky Flats Hidegháborús Múzeumot, és Santa Fében már kiásták az Új-mexikói Történeti Múzeum alapját. Az Egyesült Államok Hadseregének Nemzeti Múzeuma várhatóan 2013-tól fogad látogatókat, 2015-ben pedig a National Mall mentén megnyitja kapuit az Afroamerikai Történelem és Kultúra Múzeuma. A Smithsonian Intézet ugyan nem kategorizálja múzeumait, de a látogatási statisztikák azt mutatják, hogy a jelenleg működő hét történeti múzeumát - beleértve a Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeumot, valamint a Steven F. Udvar-Hazy központot - fél év alatt ötször többen keresték fel, mint a képzőművészeti múzeumait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár