2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fából készült az ír Stonehenge

2009. április 22. 08:27

A kutatók a híres Stonehenge hatalmas, fából készített másának maradványait fedezték fel az írországi Tara-hegy lézeres szkennelésekor.

A híres prehisztorikus építmény múltjával kapcsolatos elméleteket és feltételezéseket a múlt héten egy új dokumentumfilm sorozat első részében mutatták be. Az alkotás első alkalommal tárta a nyilvánosság elé a Tara-hegy közelében talált hatalmas, Stonehenge-hez hasonló építmény maradványainak számítógépes rekonstrukcióját.

A filmben Joe Fenwick régész ismertette a LIDAR (Fényészlelés és -mérés) technológiát, amelynek során lézersugárral szkennelték le a felszínt, majd létrehozták a terület egykori háromdimenziós térképét is, amely több mint 30 ősi építmény maradványait jelenítette meg.

Egy másik teszt, a domboldal röntgenes vizsgálata során fedezték fel azt a hatalmas fa építményt, amelyet egy hat méter széles, és három méter mély árok választott el a külvilágtól. A ceremoniális központot védő árok partjain a szakértők szerin egy hatalmas faépítmény állhatott, amely egyfajta gigászi Stonehenge lehetett. A méretei alapján a szakértők valószínűnek tartják, hogy megépítéséhez egy kisebb erdőt kellett kiíratni. A Tara hegy egyébként 5-6000 éven keresztül bírt vallási jelentéssel, így nem meglepő, ha közelében hasonló építményeket fedeznek fel - véli Fenwick.

A tévésorozat epizódja egyben bemutatta, hogy az első írországi civilizáció 7000 évvel ezelőtt jelent meg a szigetországban, és ellenállt a klímaváltozásoknak, tagjai pedig beutazták Európát, majd új vallásokkal és szokásokkal tértek haza, és építették meg ősi emlékműveiket. A helyi kulturális tárca nagyon fontosnak tartotta a széria elkészítését, így DVD-változatából minden helyi iskola kap majd, ahogy a sorozat alapján írt könyvet is kiosztják majd közöttük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár