2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Autópálya vezetne a kelta templomon át

2007. május 17. 12:00

Hatalmas ókori építményt találtak az ír Tara-hegy közelében az - egyébként meglehetősen ellentmondásos - autópályaépítést megelőző feltárásokon.

A közel 2000 éves, köralakú építményt Meath megyében, Lismullin mellett találták meg a Dublintól északnyugatra épülő, 60 kilométer hosszú M3-as autópálya leendő nyomvonalán. A helyszínen végzett kivitelezési munkálatokat a múlt hónapban állították le, miután a Nemzeti Úthatóság (NRA) egy 80 méter átmérőjű faépítményt talált, amelyen belül egy másik, 16 méter átmérőjű templom állhatott. A régészek egy kőfejsze fejét, cserépdarabokat és egy díszített jelvényt is találták, és a közelben egy ókorban eltemetett kutya maradványai is előkerültek.

A tervezett út a templom közepén halad

A szakemberek szerint egy hatalmas szabadtéri templom maradványairól van szó, amely alig 2 kilométerre van a Tara-hegytől, az írországi kelta uralkodók egykori székhelyétől. A régészek szerint az építmény minden bizonnyal az ottani szertartási központ része lehetett. A templomot egyelőre pontosan nem datálták, de a szakértők szerint egyes részei nem sokkal i.e. 1000 körül épülhettek.

Az Ír Nemzeti Egyetem régésze, Joe Fenwick szerint a Tara fontossága Stonehenge-hez vagy az egyiptomi piramisokhoz mérhető. Régészek szerint a helyszín tájolása és a kis mennyiségű előkerült tárgy egytől egyig arra utalhat, hogy a helyszínen egy rituális célokat szolgáló épület állhatott. Fenwick szerint az építmény több szállal is kapcsolódik a prehisztorikus királyi építményekhez: ilyen az a keleti tájolású alagút is, amely a külső és belső építmény köti össze. Az építményben csillagászatilag meghatározott időkben végezték a szertartásokat, és a királyokat is ezeken a helyeken iktatták be.

Mindez megakasztotta a négysávos ír autópálya építését, amely a Dublin környékére nehezedő teherforgalmon szeretne enyhíteni. Az építkezést annak tervezése óta komoly támadások érik az örökségvédők részéről, mondván a nyomvonal értékes régészeti és kulturális területeket tesz teljesen tönkre. A tervezett út épp a templom közepén halad át.

A kelta kutya maradványai

Bár az NRA az építményt nemzeti emlékműnek nyilvánította, ez sajnos nem garantálja annak védelmét. 2004 óta ugyanis lehetségessé vált, hogy a környezetvédelmi miniszter az építkezést közérdekűvé nyilvánítva akár egy nemzeti emlékműveket is feláldozhat. Az ír kormányzat jelenleg is a helyszínen mérlegeli ennek lehetőségeit, miközben a dublini Ír Nemzeti Régészeti Múzeum a térség teljes régészeti feltárását sürgeti.

Eközben helyi aktivisták azt feszegetik, hogy a komplexumot miért nem vették észre és tárták fel még mielőtt kiadták az engedélyt útépítésre. Szerintük az egyetlen jó megoldás az út elterelése lenne. Fenwick azonban még ennél is tovább ment, amikor kijelentette, hogy az autópályépítést Tara egykori királyságának egész térségében meg kéne tiltani.

TaraWatch nonprofit örökségvédelmi szervezet vezetője, Vincent Salafia szerint "az új nemzeti emlékműnek kétségkívül világraszóló jelentősége van. Bűn lenne azt elpusztítani".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár