2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas sörfőzde volt az őskori Írország

2007. augusztus 15. 12:00

Két ír régész nemrég meghökkentő elmélettel állt elő: szerintük ugyanis az Írország őskori hagyatékának tartott emlékműveket valójában igen profán célra, bronzkori sör főzésére használhatták.

A galwayi Moore Archaeological & Environmental Services (Moore Group) két régésze, Billy Quinn és Declan Moore szerint 2500 évvel ezelőtt egy kiterjedt sörfőzési tradíció hódított Írországban. Az Archaeology Ireland című szaklap szeptemberi számában megjelenő cikkükben (amelynek részletezésére nemrég egy honlapot is indítottak) a fulacht fiadh nevet viselő helyek valódi célját próbálják megfejteni.

Újraindul a sörgyártás a canterbury székesegyházban

Szerintük elméletük nem újdonság, hiszen a közel 4500 darab, i.e. 1500-500 között készült emlékművet - amelyek legtöbbje egy alacsony, patkó alakú, fűvel benőtt domb - már más régészek szerint is főzésre használhatták. Quinn szerint a helyeknek több funkciója lehetett, így ott minden mást is főzhettek és süthettek, az elsődleges cél azonban a hagyományos sörök elkészítése lehetett. A két régész kutatása során beutazta az országot, sőt Európa más területeire is ellátogattak az eredmény igazolására.

A bizonyításhoz aztán megpróbálták rekonstruálni az egykori sörfőzés folyamatát is (nézegessen képeket a folyamatról!). Annak során egy régi favályút megtöltöttek vízzel, majd tűz mellett felhevített kövekkel rakták körbe. Amikor a víz elérte a 60-70 Celsius fokot, őrölt árpát adtak hozzá, és 45 percnyi főzés után a folyadékot erjesztőedényekbe öntötték. Ahhoz természetes adalékanyagokat adtak (gondosan ügyelve, hogy ne kerüljön bele mérgező vagy hallucinogén anyagokat tartalmazó növény), majd miután több órán át hűtötték a folyadékot, élesztőt tettek bele.

Moore szerint a kísérlet során azt is felfedezték, hogy a felforrósított kövek technológiájával a legalapvetőbb sörből igen könnyen akár 300 liternyit is előállíthattak, és mindez alig pár órát vett igénybe, majd az erjedés nagyjából három napig tartott. A régészek azonban kiemelik, hogy bizonyításuk csak közvetett bizonyítékokon alapszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár