2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A román forradalom festője Budapesten

2009. február 25. 17:35 MTI

Mihai Olteanu kortárs román festőművésznek, akit gyakran a romániai forradalom festőjének neveznek, Oltár 1989 címmel kedden Budapesten nyílt tárlata a Román Kulturális Intézetben; a kiállítás az Irányváltás - a 20. év elnevezésű, a kelet-európai rendszerváltásról szóló programsorozat része.

Olteanu 1989 decemberében jelen volt a temesvári tüntetésen, látta a rendőri beavatkozás után a fiatalok holttestét a főtér kövezetén. Ez olyan mély hatást gyakorolt rá, hogy 1990 januárjától a Temesvár szívében, az ortodox katedrális tövében történteket sorozatban festette meg. A megmozdulást úgy élte meg, mintha El Greco álma valósult volna meg a temesvári főtéren. "Olyan volt a hangulat, mintha Isten leszállt volna az emberek közé, hogy védelmezze őket" - idézte a művész szavait Armanka Brindusa, a román intézet igazgatója.

Az 56 éves, Erdélyben, Ludason született Mihai Olteanu 9 éves volt, amikor szülei elvitték a kolozsvári művészeti múzeumba. El Greco, Rembrandt, és a nagy román festők, Grigorescu, Andreescu, Luchian művei megbabonázták a gyermeket, attól kezdve festőművész akart lenni. Felvették a kolozsvári művészeti akadémiára, majd a diploma megszerzése után 1973-ban megnyitotta első önálló kiállítását, amelyet követett a többi. Mihai Olteanunak az igazi áttörést az 1989-es rendszerváltás jelentette. Armanka Brindusa elmondta, hogy 1992-ben a festő bemutatkozott Amsterdamban, majd két évre rá Lyonban és azóta is rendszeresen állít ki külföldön.

A budapesti Román Kulturális Intézetben április 3-ig látható tárlat anyagát Olteanu a Romániai 1989-es Forradalom Intézetének felkérésére állította össze. A kiállítást először 2008 júliusában Bukarestben mutatták be. A keddi megnyitón Claudiu Iordache, a forradalom intézetének főigazgatója, a korszak kutatótörténésze beszélt, és szakkönyveiből bemutatót is tartott az intézet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár