2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül a romániai forradalomról

2009. február 9. 16:20 MTI

A romániai forradalom kitörésének huszadik évfordulójára, 2009. december 15-re tervezik a bemutatóját annak a dokumentumfilmnek, amely az 1989-es temesvári eseményekről szól - írta a bukaresti Új Magyar Szó.

A Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története című filmet kanadai-német-magyar stáb készíti. Műsorára tűzi majd a Duna Televízió és a külföldre is sugárzó német műholdas televízió, a Deutsche Welle.

A film producere, forgatókönyvírója és rendezője, Szőczi Árpád Berlinben dolgozó kanadai újságíró a lapnak elmondta, hogy az 1989-es események óta első ízben sikerül megszólaltatni a romániai forradalmat kiváltó titkos küldetés valamennyi szereplőjét. 1989 nyarán egy kanadai filmes stáb készített interjút az akkor Temesváron élő református lelkésszel, Tőkés Lászlóval. A felvétel Romániából való kicsempészése és a Magyar Televízió Panoráma című műsorában való sugárzása gyakorlatilag elindította a Tőkés elleni retorziót, majd a forradalmat - írja az Új Magyar Szó.

Szőczi Árpád két évvel ezelőtt, a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate irattárának megnyitása kapcsán határozta el a film elkészítését. Elmondása szerint az archívumok megnyitásának köszönhetően a filmben a volt besúgók és titkosrendőrök személyazonosságát is nyilvánosságra tudják hozni.

A filmben megszólaló Radu Tinu volt Securitate-ezredes azt is elmondja, hogyan kísérték figyelemmel a külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosügynökök kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség Tőkés László elhallgattatására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár