2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegsírt találtak Machu Picchu közelében

2008. szeptember 23. 08:55 National Geographic News

Félezer éves textíliákat, és közel nyolcvan csontvázat találtak az inka fellegvár, Machu Picchu közelében. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy az Elveszett Város a helyi kereskedelem és hatalom szimbolikus központja lehetett.

A kutatók a maradványokat a Machu Picchu Régészeti Parkban, a híres fellegvár közelében, két különböző helyszínen fedezték fel - jelentette be Fernando Astete, a park vezetője. A többségében 2008 májusában, egy Salapunku nevű lelőhelyen talált maradványok 500-550 évesek lehetnek - tette hozzá Francisco Huarcaya régész.

A maradványok legtöbbjéből eddig csak a koponyákat sikerült azonosítani, ugyanis Astete szerint az inkák ülő helyzetben, mintegy magzati pózban temették el a halottakat, így többet csak a vásznak eltávolítása után tudnak majd mondani. A fosztogatások miatt viszont a textilek 75%-as nagyon rossz állapotban van.

A magashegyi időjárás miatt az emberi maradványok és a textíliák felfedezése egyedülállónak bizonyul: a szerves anyagok a legtöbbször alig pár év alatt megsemmisülnek. A feltárások hamarosan mindkét helyszínen megkezdődnek majd: Huarcaya még a hónap végéig öt személy teljes exhumálását tervezi.

A temetéshez felhasznált vászonanyagok, illetve az egyszerű sírtárgyak arra utalnak, hogy az részben egyszerű földművesek, részben pedig előkelők temetkezőhelye lehetett. A társadalmi helyzetre a 2008 augusztusában a másik helyszínen, Qhanabambánál talált leletek világítanak rá. Eszerint a földműveseket lámagyapjúból készített textíliákban, míg az előkelőket vicunagyapjúból készített anyagokba csavarva temették el.

A csontvázak alapján az egykori emberek nemét, életkorát, halálának okát és étrendjét is megállapíthatják majd. Astete szerint például megállapíthatják, hogy ők építették-e Machu Picchu hatalmas teraszait: erre utal, hogy a csontok sok helyen deformáltak, amit a nehéz fizikai munka, és súlyos tárgyak cipelése okozhat. Az azonban bizonyos, hogy a maradványok vizsgálata közelebb visz annak megállapításához, hogy az inka hódítók milyen viszonyban lehettek a helyiekkel.

Bár az 1460-as években épült Machu Picchuról sokáig azt hittük, hogy Hiram Bingham fedezte fel, nemrég arra is fény derült, hogy egy német üzletember segítségével a 19. század második felében már módszeresen feltárták és kifosztották a területet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár