2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képlopási vád Vasarely menye ellen

2008. július 18. 08:49

Betörés és képlopás címén emelt vádat szerda este az Egyesült Államokban a chicagói ügyészség Victor Vasarely festőművész menye ellen, akit június 20-án tetten értek.

A 61 éves Michele Taburno-Vasarely asszony csütörtökön rövid időre megjelent a bíróságon és visszautasította az ellene felhozott vádakat. A legközelebbi meghallgatást augusztus 6-ra tűzték ki.

A Vasarely-család tagjai és a Vasarely-alapítvány vezetői évek óta pereskednek a magyar származású művész örökségéért, a "képlopás" ennek a viszálynak a legújabb epizódja. Az "op-art feltalálója", a maga idejében az egyik legsikeresebb franciaországi kortárs alkotó 1300 eredeti művet, valamint 18 000 szerigráfiát hagyományozott az alapítványra. Ezek nagyobb részének azonban nyoma veszett, miközben a művész alkotásai iránt mind nagyobb a kereslet.

1995-ben döntőbírósági eljárással osztották fel a gyűjteményt a művész két fia között, ezt követően a művek szétszóródtak. A Vasarely-alapítvány megtámadta a döntőbíróság határozatát és beperelte a család három tagját, köztük Michele Taburno-Vasarelyt, azt követelve tőlük, hogy szolgáltassák vissza a képeket és grafikákat - avagy fizessenek 5 millió euró (1 146 000 000 forint) kártérítést.

Vasarely menye szerint valójában az a galériatulajdonos akarta megkaparintani az örökségének részét alkotó képeket, amelynek a raktárában azokat elhelyezték - ezért akarta máshová vinni őket. "Az, hogy vádat emeltek ellenem, még nem jelenti, hogy bűnös is vagyok" - mondta az újságíróknak a chicagói bíróságról távozóban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár