2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hagymaárusok és számítógépes terminálok

2008. június 23. 16:17

Több mint féléves munka után június 26-án nyílik a Csongrád Megyei Önkormányzat makói József Attila Múzeumának új állandó kiállítása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ALFA programjának támogatásával létrejött kiállításon a különböző történeti dokumentumokat, térképeket, fényképeket, szobrokat, festményeket, érdekes és egyedi tárgyakat tartalmazó történeti részt a 20. század eleji piaci életkép követi. Ott korhű viseletekbe öltöztetett bábuk - kendőárus, újságárus, mézeskalácsos, köszörűs, kisbíró, hagymát áruló parasztgazda - érzékeltetik az előző századforduló hangulatát.

Az apátfalvi szoba

A következő kiállítási részben három enteriőrt: egy apátfalvi tisztaszobát, egy 19. századi nemesi szalont és egy az 1930-40-es évek közötti polgári ebédlőt tekinthetnek meg a látogatók. A Makó melletti Apátfalva lakói szokásaikat, hagyományos viseletüket, bútoraikat a II. világháború idejéig megőrizték. A festett bútorokkal, fehér hímzéses párnákkal, felvetett ággyal és tükrös szentképekkel berendezett búbos kemencés tisztaszoba igazi látványosság.

A nemesi szalonban a Csanád vármegye közéletében meghatározó földeáki Návay család bútorait állították ki. 1849-től 1855-ig Návay Mihály makói házában adott menedéket Damjanich János és Láhner György vértanú tábornokok özvegyeinek. Damjanich János ülőgarnitúráját a Návay család őrizte meg és adományozta a múzeumnak. A szalon falain az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt a vármegyét irányító főispán, Návay Tamás és az 1919-ben vértanú halált halt Návay Lajos arcképei függnek.

A Damjanich-Návay szalon

A polgári ebédlő berendezése Espersit János lakásának dísze volt. Az ismert ellenzéki politikus, nagylelkű mecénás lakása az alföldi festőbarátok képeivel volt tele. A II. világháború éveit a korabeli gramofonból hallatszó Karády-dalok idézik fel.

A kiállítás bemutatja Csanád és Torontál vármegyék ősgalériájának, képgyűjteményének legszebb darabjait is. Mária Terézia, Erzsébet királyné, Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos hatalmas méretű képeiben gyönyörködhetnek a látogatók. A kitűnő festmények alkotói között Barabás Miklós, Székely Bertalan, Karlovszky Bertalan nevét fedezhetik fel az érdeklődők.

Az új állandó kiállítás klimatizált teremben, látogatóbarát környezetben, érintőképernyős számítógépes terminálokkal várja az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár