2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népies Ferenc József Szegeden

2008. május 16. 09:30

A Dél-Alföldön páratlan gyűjteménnyel rendelkező Börcsök Attila néprajzi magángyűjtő anyagából lesz látható kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban.

A megnyitó napján 40 esztendős Börcsök Attila több mint két évtizede gyűjti a régmúlt néprajzi vonatkozású tárgyait. Már gyermekként megfigyelte, hogy milyen sok ódon műremek van jelen a mindennapi életben, és alig foglalkozik velük valaki értéküknek megfelelőn.

Gyűjteménye első darabja egy tizenkilencedik századi mennyasszonyi láda volt, amelyet egykoron a szépnagymamája birtokolt. A 80-as esztendőkben használati tárgy lett belőle, egyszerűen terménytárolóként használták. A makói fiatalember úgy gondolta, az ilyen ritkaságokat meg kell menteni a jövő nemzedékek számára. A mostani tárlaton is látható mennyasszonyi láda egy mára tízezres nagyságrendű gyűjtemény első darabja.

A Móra Ferenc Múzeumban megrendezett kiállításra a magángyűjtemény töredéke kerülhetett ki - közel kétszáz értékes textíliát tekinthetnek meg az érdeklődők. A Móra-múzeumban augusztus 3-ig megtekinthető tárlat a nyár végén Németországba utazik. A külföldi utaztatás miatt biztosítani kellett a kollekciót, emiatt készült a kétszáz darabos textíliagyűjteményről értékbecslés.

A halotti tükörtakaró kendő

Önmagában ezek a műtárgyak közel 6 millió forintot érnek, s ez a hétköznapok során kertészként dolgozó Börcsök Attila teljes gyűjteményének csak egy kicsinyke részét jelenti. A magángyűjtő úgy tervezi, e valóban páratlan kollekció egykoron majd közgyűjteménybe kerül, s ott szolgálja a múlt megőrzésének nemes ügyét.

A most kiállított darabok közül az egyik legérdekesebb a tükörtakaró kendő, melyet a halottas házakban a tükrök eltakarására használtak. Abban a szobában, ahol a felravatalozott halott feküdt e takaróval borították be a tükröket. Minderre azért volt szükség, mert a hiedelem szerint, ha nincs eltakarva a tükör, a halott meglátja önmagát, megriad, és nem tudja elhagyni a házat.

A kiállítás azt is bemutatja, hogy miként nézhetett ki egykoron dédszüleink hálószobája. Az egyik enteriőr keretében láthatjuk például a népiesen ábrázolt Ferenc Józsefet és Erzsébet királynőt. A képek egyediségét érzékelteti, hogy egy makói házban 1968-ig lógtak a falon az egykori uralkodópárt ábrázoló illusztrációk - átvészelve háborút, Rákosi-rendszert és 1956-ot.

Ferenc József és Erzsébet királynő a világ különös történéseiről tudomást sem véve szemlélődtek, most pedig a régmúlt szobabelsőinek hangulatát idézik fel a Dél-Alföld legjelentősebb néprajzi magángyűjtőjének tárlatán. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár