2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul a Libertate '89 – Nagyszeben című alkotás

2023. augusztus 10. 14:20 MTI

A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu Libertate '89 - Nagyszeben című, román-magyar koprodukcióban készült filmje. Somogyvári Gergő, Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Szelestey Bianka és Erhardt Domonkos alkotásai a fesztivál dokumentum-, rövid- és diákfilmes versenyprogramjaiba kaptak meghívást.

Libertate
A Libertate plakátja (a kép forrása: Facebook / Libertate – Filmul)

A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate '89 – Nagyszeben jelentős magyar részvétellel készült és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll.

Az NFI támogatásával készült Libertate '89 – Nagyszeben című filmnek augusztus 14-én az alkotók részvételével a Szarajevói Nemzeti Színházban lesz a nemzetközi premierje.

Az augusztus 11-től 18-ig tartó szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

A Libertate '89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceausescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál legnépszerűbb román filmjének járó díjat.

A Libertate '89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál).

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a zeneszerző Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben.

Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József.

A filmet Magyarországon a tervek szerint novemberben mutatják be.

A szarajevói fesztiválon további magyar alkotások is szerepelnek. A dokumentumfilmes versenyprogramban indul Somogyvári Gergő Fanni kertje című munkája, míg a rövidfilmes mezőnyben Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban és Annecyban is díjazott animációs filmje. A diákfilmek versenyébe Gyimesi Anna Falling éd Szelestey Bianka Pragma című alkotása, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje kapott meghívást.

A Műanyag égbolt című sci-fi animáció a fesztivál In Focus programját gazdagítja, és további két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz a szarajevói fesztivál: Prikler Mátyás Hatalom és Brandon Cronenberg Infinity Pool című filmjét.

Az idén is a szarajevói fesztivál keretében tartják a Talents Sarajevo elnevezésű szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal - Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton - kapott meghívást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár