2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vállalatigazgatókhoz hasonlították az asszír uralkodókat

2008. április 4. 15:00

A régészek egész mostanáig úgy gondolták, hogy Ramat Rahel egy ókori júdeai király, talán Ezékiás palotája lehetett. A valóság azonban egészen máshol keresendő.

A helyszínen talált bizonyítékok azonban külső behatásról árulkodnak - állítja a Tel Aviv-i Egyetem régésze, Dr. Oded Lipschits, aki szerint az épület egy helyi adminisztrációs központ lehetett, talán az asszír uralkodók egyik kihelyezett irodája. Szerinte az asszír királyok igen bölcsek voltak, és jó stratégiát választottak az uralkodásra, hogy fenntartsák a rendet, stabilitást és uralmukat a térségben.

Ahogy azt a mai multinacionális nagyvállalatok is használják: minden a megfelelő helyszín kiválasztásán múlik. A kutató szerint i.e. 700 és i.sz. 70 között Jeruzsálem több különböző vallás, kultusz  és fanatikus szekta központja volt. Az asszírok így megértették, hogy jobban tudnak uralkodni, ha egy távoli helyről irányítanak, és biztos távolból szedik be az adókat.

A helyi központot így nem a városban, hanem onnan biztonságosnak ítélt távolságra állították fel, nagyjából három kilométerre délre. A térségben nagyszerű kerteket hoztak létre, a raktárakat megtöltötték az adóként beszedett termények, és onnan csendben, de biztosan szemmel tarthatták a várost. Lipschits szerint bölcs lépés volt az asszíroktól, hogy nem ártották bele magukat a helyi vallások és kultuszok mindennapjaiba. Szerinte ma a nagyvállalatok is hasonló stratégiát követnek, amikor kisebb irodákat helyeznek más országokba.

A kutató jelenleg könyvet is ír a mai nagyvállalati stratégiák ókori elődeiről, a palota feltárásnak részletei pedig az alábbi oldalon követhetők nyomon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár