2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kálvinista mindennapok Berlinben

2009. április 1. 15:44 MTI

A kálvinizmus csaknem fél évezredes történetét bemutató kiállítás nyílt szerdán Berlinben a Német Történeti Múzeumban.

Az idei Kálvin-emlékév keretében a kiállítás abból az alkalomból nyitotta meg kapuit a német főváros "múzeumszigetén", hogy ebben az évben van a reformáció egyik kimagasló alakja, a kálvinizmus megalapítója, Jean Calvin (Kálvin János) születésének 500. évfordulója.

A kereszténységen belül a protestantizmushoz tartozó kálvinizmus Calvin munkássága nyomán jött létre Svájcban a 16. században. A reformáció egyik irányzataként főként a feltörekvő polgárság gazdasági és politikai törekvéseit fejezte ki. Legfontosabb tanítása az eleve elrendelés, a predesztináció elve, amely szerint minden ember sorsa - üdvössége vagy kárhozata - Isten által elrendelt. Polgári jellegét fejezte ki az a tanítás, amely szerint a kamatszedés nem bűn, s a kereskedelem üdvös dolog.

A jogász végzettségű francia Jean Calvin (1509-1564) A keresztény vallás tanítása című, 1536-ban kiadott művében foglalta rendszerbe a reformáció tanait, amelyek a református vallás legfontosabb nézeteivé váltak. Tanai miatt Franciaországban üldözték. 1541-ben a svájci Genfben telepedett le, bevezetve egyházi rendszerét. A kálvinizmusból alakult ki a református egyház, amely a 16. században Magyarországon is gyorsan teret hódított.

A Kálvinizmus - Reformátusok Németországban és Európában című berlini kiállítás szervezői mindenekelőtt átfogó történelmi dokumentumokkal igyekeznek bemutatni, hogy a kálvinizmus a rendkívül szigorú fegyelem és nevelés, valamint a merev erkölcsi tanítások képviseletével széles körű befolyásra tett szert, ugyanakkor szervezetében, működésében - s általánosságban is - a közösségi elvek hangsúlyozásával megalapozta a demokráciák megszilárdulásához vezető utat Európában. A kálvinista tanítás - sokak szerint ma különösen érvényes - megfogalmazása szerint a demokrácia nem csupán átfogó szabadságjogokat biztosít az egyének számára, de magas követelményeket is támaszt velük szemben.

A kálvinisták - reformátusok - száma ma szerte a világban több mint 75 millió. A németországi református egyház csaknem 3 millió tagot számlál. Jann Schmidt, a németországi reformátusok vezetője a kiállítás kapcsán egy nyilatkozatban annak a nézetnek adott hangot, hogy az új, minden korábbinál átfogóbb tárlat "bepillantást" nyújt a kálvinizmus történetébe. "A világtörténelemben csak kevesen járultak hozzá olyan mélyrehatóan a tudomány, a politika, a művészet és a gondolkodás formálásához, mint Jean Calvin" - értékelte Schmidt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár