2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett a daytoni békeszerződés eredeti példánya

2008. február 18. 17:00

Radovan Karadzicnál, az egyik leginkább keresett boszniai háborús bűnösnél lehet a daytoni békeszerződés hiányzó eredeti példánya - írta a szarajevói sajtó.

Miután az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró békemegállapodást Párizsban hivatalosan aláírták, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Horvátország akkori elnökei, Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic és Franjo Tudjman egyaránt kaptak egy-egy példányt az Egyesült Államok közvetítésével létrejött szerződésből.

A keresett dokumentumot az aláírás után feltehetően "megőrzésre átadták Karadzicnak, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökének" - mondta a Press RS című napilapnak Vladimir Lukic, a boszniai szerb tárgyalóküldöttség akkori vezetője, aki szerint az okmányt most is a 11 éve szökésben lévő Karadzic őrzi biztos helyen.

A dokumentum eltűnéséről múlt csütörtökön tájékoztatta a nyilvánosságot Zeljko Komsic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség feje, és közölte, hogy már a rendőrség is keresi az iratot.

A boszniai háború volt a legvéresebb európai fegyveres konfliktus a II. világháború óta. A harcokban mintegy 260 ezer ember halt meg, és 1,8 millióan menekültek el otthonukból. Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és hadseregparancsnokát, a szintén bujkáló Ratko Mladic tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással és más háborús bűntettekkel vádolja, beleértve az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást, amelynek 8000 muzulmán férfi és fiú esett áldozatul.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár