2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktatúrák támogatásával vádolják II. János Pált

2007. december 17. 08:00

A latin-amerikai diktatúrák támogatásával vádolja a néhai II. János Pál pápát David Yallop brit író, oknyomozó riporter.

Yallop Hatalom és dicsőség című könyvében, amelynek bemutatóját Limában tartotta, mindenekelőtt azt rója fel II. János Pálnak, hogy egyházán belül eltűrte a pedofíliát, miközben "Latin-Amerikában milliók számára hozott nyomort, fájdalmat és halált" a térség katonai diktatúráinak, köztük az 1973-90 közötti chilei Pinochet-rezsim, valamint és az 1976-tól 1983-ig követő argentin junták támogatásával, valamint Ronald Reagan amerikai elnök (1980-88) közép-amerikai politikájának helyeslésével.

A szerző szerint e diktátorok szalonképesítésével a pápa közvetlenül is ezrek haláláért felelős. Ami a pedofil ügyeket illeti, a brit riporter Hans Hermann Gröer bíboros, volt bécsi érsek esetét emeli ki, akit ugyan a pápa felszólított arra, hogy "csendben távozzon" tisztségéből, de erre is csak azután volt hajlandó, hogy mintegy félmillió osztrák hívő fordult szembe az egyházzal.

Yallop szerint a pápa nem szerette  konfrontációt és azt vallotta, hogy "házon belül" kell az egyház "magánügyeit" megbeszélni. Utalt arra is, hogy a Vatikánban is széles körben dívik a homoszexualitás, és azt immár nem is titkolják. Felmérései szerint a pápai állam alkalmazottainak 20 százaléka rendszeresen részesül szexuális kegyekben.

A brit szerző a pápa körüli legendákat is igyekszik megvilágítani. Úgy véli, hogy Karol Wojtyla második világháborús zsidómentő tevékenységét megszépítették, és emlékeztet arra, hogy az egyházi vezető akkor állt csupán a Lech Walesa vezette lengyel Szolidaritás szakszervezet mellé, amikor annak bukása a lengyel államhatalommal szemben nyilvánvalóvá vált. Ugyancsak túlzásnak tekinti, hogy II. János Pált mint a más egyházakkal való kapcsolatok javítóját méltatják, holott, akárcsak utóda, a Joseph Ratzinger bíborosból lett XVI. Benedek, azt inkább akadályozta.

Az író ugyanakkor elismerte, hogy a pápa "nagyon karizmatikus egyéniség és kitűnő színész volt", aki egész életében marketingkampányt folytatott "az egész bolygó evangelizálása érdekében".  Yallop, aki hét évig dolgozott könyvén, közölte: tisztában van azzal, hogy nagy vitákat fog kiváltani vele, miután közvetlenül támad egy olyan embert, akit "egészen utolsó napjaiig a legjobban szerettek a földön". "Ha engem kértek volna fel arra, hogy írjam meg a sírfeliratát, így fogalmaztam volna: 'Az emberek az énekest szerették, nem a dalt'" - mondta.

David Yallop legsikeresebb művei felderítetlen vagy nagy port felvert bűnesetekről születtek. Ő írt könyvet a hírhedt terrorista Carlos elfogásáról, az 1980-as években garázdálkodó "yorkshire-i hasfelmetszőről", valamint azokról a feltételezésekről, melyek szerint I. János Pál, a lengyel pápa mindössze 33 napig uralkodó, váratlanul elhunyt közvetlen előde a római katolikus egyház legfelsőbb körei által szőtt összeesküvés áldozata lett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár