2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatérhetnek a Romanovok

2007. december 10. 08:00

A Romanov-ház kész Oroszországba települni, amint az orosz állam elismeri történelmi státusát, és semmiféle restitúciót, kártalanítást nem igényel.

Ennek ellenére lehet, hogy a Romanovok a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak rehabilitálásuk ügyében - közölte a cári család kancelláriájának vezetője, Alekszandr Zakatov. `Elegendő az uralkodóház történelmi intézményként való elismerése, anélkül, hogy a köztársasági berendezkedés megváltozna. Elég, ha az állam kialakítja saját viszonyát az uralkodóházhoz, mint a múlthoz való kapcsolatot biztosító struktúrához.`

Három évszázad kincseivel emlékeznek a Romanovokra az Ermitázsban

Számos kelet-európai országba, így Bulgáriába, Romániába és Szerbiába is visszatértek az egykori uralkodó dinasztiák képviselői, akik "részt vesznek a társadalmi életben, saját népük körében élnek, és a történelem őrzői. Nálunk is bekövetkezhet ugyanez" - mondta Zakatov, aki egyben a Madridban élő Marija Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnő és fia, Georgij (trónörökös) szóvivője.

A Romanov család nem zárja ki, hogy az utolsó cár és családja rehabilitálása ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Mint mondta, előbb végig akarták járni az orosz alkotmány által biztosított összes jogi lehetőséget. Zakatov szerint Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő, - aki magát a Romanov család fejének tekinti -, mindenképpen törekedni fog arra, hogy "külső szervek rábírják az Oroszországi Föderációt a cári család tagjainak rehabilitálására". Amennyiben a strasbourgi bírósághoz fordulnak, eljárásrendi kérdéseket vetnek fel.

Idén november 8-án az orosz legfelsőbb bíróság elutasította a cár és családja rehabilitálására vonatkozó keresetet, helyben hagyva a legfőbb ügyészség korábbi döntését. Az indoklás szerint II. Miklós cár, felesége és öt gyermeke, akiket 1918-ban lőttek agyon, nem tekinthetők a politikai represszió áldozatainak. Oroszországban a család még egy instanciához fordulhat, a legfelsőbb bíróság elnökségéhez, s ezt még idén meg szándékoznak tenni.

Elmondta azt is, hogy a terjengő híresztelésekkel szemben II. Miklós cár után nem maradt hatalmas vagyon külföldi bankokban. "A cár külföldön tartott pénzét az I. világháború idején elköltötte gyógyszerekre és fegyverekre. Csak olyan betétek maradtak meg, amelyeket az Oroszországgal háborúban álló államokban befagyasztottak, ezeket viszont felemésztette a háború utáni infláció" - mondta. Ami pedig az oroszországi vagyont illeti, azt a bolsevikok 1917 után államosították.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár