Hitler elfeledett szövetségesei

Emlékművet kapott a kivégzett cári család

2007. július 19. 16:00

Az Ipatyevi éjszaka címet viseli az a szoborkompozíció, amellyel az utolsó orosz cár, II. Miklós (1868-1918) és családja kivégzésének 89. évfordulójáról emlékeztek meg Moszkvában.

A Romanov-dinasztia utolsó uralkodóját és családját 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka lőtték agyon Jekatyerinburgban, az Ipatyev-ház alagsori szobájában - olvasható az Izvesztyija című orosz lap online kiadásában.

Zurab Ceretelli szobrász, az Orosz Művészeti Akadémia elnöke, aki több éven át dolgozott a művön, a 4,7 méter magas, 5,85 méter széles szoborkompozíción a cári család minden tagját megörökítette a kivégzés éjszakáján. A két központi figura II. Miklós és a cárnő, akiket ülve ábrázol a szobrász. Mellettük Alekszej, a trónörökös áll, a hátsó sorban pedig a négy lányt - Anasztázia, Tatjana, Olga és Márija nagyhercegnőt - "keltette életre" a szobrász.

Ceretelli mindegyik alakot csukott szemmel ábrázolja, így kívánva érzékeltetni, hogy a cári család tagjai a lét és a nemlét küszöbén állnak. Az alakok mögött a golyó szaggatta fal, a sarokban két "autentikus" szöggel, amelyek az Ipatyev-ház alagsorából származnak. Azt még nem tudják, hogy hol is lesz a végleges helye az emlékműnek, amelyet pillanatnyilag egy moszkvai galériában állítottak ki.

Zurab Ceretelli kitérő választ adott az Izvesztyija riporterének kérdésére, aki azt firtatta, hogy az orosz főváros, vagy esetleg Jekatyerinburg ad-e otthont az emlékműnek. Véleménye szerint sokan nem kedvelik Oroszországban a cári famíliát, olyanok, akik Lenin-emlékművek előtt gyülekeznek, s dicsőítik a proletariátus egykori vezérét. Ahhoz egy új nemzedéknek kell felnőnie, hogy megváltozzon a szemlélet - mondta.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!