2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emléktáblát avattak a libanoni cédrusoknál

2007. október 28. 11:00

Emléktáblát avattak a libanoni cédrusoknál abból az alkalomból, hogy Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) 100 évvel ezelőtt járt ott, és megfestett három világhírűvé vált képet.

Lázár Péter tanácsos elmondta, hogy az évfordulón kis cédrusfát is ültettek, s a táblán a következő szöveg olvasható: "A Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz című képek születésének centenáriuma alkalmából ültette a bejrúti magyar nagykövetség, a Libanoni-Magyar Baráti Társaság, a Magyarországon végzett (libanoni) Egyetemisták Szövetsége és a Cédruserdők Barátainak Bizottsága."

A nagy magyar festő utazásai során először 1906-ban járt Libanonban. Akkor alkotta a Naptemplom Baalbekben című képet, amelyet saját maga a főművének érzett, majd egy évre rá megfestette a Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz című képeket.

Az ünnepséggel a szervezők hagyományt kívánnak teremteni és remélik, hogy a tábla a Libanonban élő magyarok és Magyarország szimpatizánsainak is emlékhelyévé válik, már csak azért is, mivel a cédrus, Libanon állami jelképe, Csontváry révén fogalommá vált a magyar művészetben.

A libanoni szervezők ezért egy nagyobb területet jelöltek ki arra a célra, hogy ott a jövőben minden arra járó magyar cédrust ültethessen. A magyar nagykövet bejelentette, hogy 2008 májusában Csontváry útján címmel magyar és libanoni művészek részvételével egy-egy hetes képzőművész-tábort szerveznek a cédrusoknál és Baalbekben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár