2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utcát nevezhetnek el Wallenbergről Moszkvában

2007. október 20. 08:00

Minél előbb nevezzenek el utcát Raoul Wallenbergről Moszkvában - erre szólította fel több neves orosz értelmiségi nyílt levélben Jurij Luzskov moszkvai polgármestert.

Pátzay Pál a Wallenberg
emlékművön dolgozik, 1948

A levél, amelyet a Novaja Gazeta tett közzé, emlékeztet arra, hogy a svéd diplomata 1944-ben magyar zsidók tízezreit mentette meg a biztos pusztulástól. A legmagasabb szovjet vezetők utasítására 1945-ben őrizetbe vették Budapesten, majd Moszkvába szállították, ahol a szovjet kormány és számos hivatalos szovjet személyiség verziója szerint a lubjankai börtönben halt meg anélkül, hogy bíróság elé állították, vagy elítélték volna.

"A Wallenberg által Budapesten megvalósított példátlan, egyedülálló diplomáciai misszió - amelynek során csakis azért lett a budapesti svéd nagykövetség titkára, hogy zsidókat mentsen meg a haláltáborokba való deportálástól -, majd későbbi tragikus sorsa, valamint az 55 évig táplált remény, hogy Wallenberg még él, a svéd férfi nevét és személyiségét a 20. század egyik hősévé és jelképévé tette. Elmondható, hogy Raul Wallenberg neve a világ számára olyan embert testesít meg, aki nem volt zsidó, és mégis hősiesen és sikeresen védte a zsidókat a fasiszta népirtástól.

Úgy véljük, hogy ha utcát neveznek el Moszkvában Raoul Wallenbergről, ezzel olyan tettet visznek véghez, amellyel a moszkvai városi duma és a városi kormányzat megmutatja, hogy népünk és országunk kész és képes a történelmi igazságtételre, s hogy az oroszok őrzik e kimagasló embernek, a 20. század egyik hősének emlékét"
- áll többek között a levélben.

Az aláírók: Ljudmilla Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport elnöke, Jekatyerina Genyijeva, az oroszországi Állami Idegennyelvű Könyvtár igazgatója, Alla Gerber, az orosz Holokauszt Alapítvány elnöke, Vlagyimir Laksin ortodox pópa, Vlagyimir Lukin, az emberi jogok biztosa, Szergej Mironyenko, az Orosz Állami Levéltár igazgatója, Jefim Pivovar, az Orosz Állami Humanitárius Egyetem rektora, Anatolij Prisztavkin író, az orosz államfő tanácsadója, Natalja Szolzsenyicina, az Alekszandr Szolzsenyicin társadalmi alapítvány elnöke, valamint Oleg Tabakov, a Szovjetunió népművésze, a Moszkvai Művészszínház művészeti vezetője és igazgatója, a Tabakerka ifjúsági színház vezetője.

A lap emlékeztet arra, hogy a moszkvai Andrej Szaharov múzeumban október 21-ig látható a Raoul Wallenberg - Egyedül a csatamezőn című kiállítás, amely a svéd diplomata tevékenységét mutatja be, s amely október 21-e után Szentpéterváron lesz látható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár