2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wallenberg haláláról vitáztak Moszkvában

2007. szeptember 11. 17:00

Raoul Wallenbergre emlékeztek Moszkvában egy múlt heti konferencián, amelyre a Raoul Wallenberg, magányos harcos című kiállítás kapcsán került sor.

Wallenberg, az egyik leggazdagabb svéd család sarja 1944 késő tavaszán érkezett Budapestre a svéd nagykövetség másodtitkáraként, hogy üldözötteket mentsen. 1945. január 13-ig, a már Magyarországon lévő orosz csapatok általi lefogásáig és eltűnéséig sok ezer ember, főleg zsidók életét mentette meg.

A tanácskozáson orosz, svéd és magyar történészek, diplomaták és levéltárosok, valamint a Wallenberg család egyes tagjai vettek részt, s az első napon a történelem sötét oldalainak tanításával kapcsolatos pedagógiai kérdéseket vitatták meg a tudósok, illetve tanárok.

A kétnapos rendezvény végén tudományos szemináriumot tartottak. Ezen az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megjelent szakértői a hivatalos orosz állásfoglalást hangoztatták, amely szerint a Magyarországon letartóztatott Wallenberg 1947-ben szívroham következtében vesztette életét a moszkvai Lubjanka börtönben, bár nem ismeretes, hogy a szívrohamot mi váltotta ki. A tanácskozásnak helyt adó Szaharov Múzeum igazgatója, Jurij Szamodurov azonban vitába szállt velük, és forrásokat idézve állította, hogy Wallenberget kivégezték.

Mint György Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem szociológia és kommunikáció tanszékének docense az MTI-nek elmondta: úgy érzékelte, hogy a tanácskozáson megjelent svédek nem annyira a történelmi tényeket kutató vitára, mint inkább jelképes emberi gesztusra tartottak igényt. A megható gesztusra a szeminárium végén került sor, amikor a résztvevők virágokat helyeztek el a központ belső kertjében álló Wallenberg-szobornál.

Székely Árpád magyar nagykövet az ez alkalomból mondott rövid beszédében hangsúlyozta: Raoul Wallenberg életének tanulsága, hogy az ember minden körülmények között megőrizheti emberségét. "Magyarországon sok ezer ember életét mentette meg, s ezért örök hálával tartozunk neki" - mondta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár