2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezőút a reneszánsz szellem kastélyában

2007. július 24. 13:00

A Szép Magyarország magazin legfrissebb száma a nagykárolyi Károlyi család történetét bemutató melléklettel jelent meg.

Teljes felújítása után a kastély az európai reneszánsz múzeumává válhat, köszönhetően annak, hogy az épület belső tereit az 1900-as évek elején reneszánsz és késé barokk korból származó kőfaragványokkal, bútorokkal és textíliákkal rendezték be, melyek közül számos beépített tárgy - például hat reneszánsz és egy késő román kori kandalló, egy kő ajtókeret - túlélte az elmúlt fél évszázad viszontagságait, az elveszett bútorok és kiegészítők pótlására pedig ma is megvan a szándék.

A füzéri várat és tartozékait, köztük Radványt, I. Lipót adományozta 1686-ban Károlyi Lászlónak, kárpótlásul a török háborúkban elszenvedett veszteségeiért, elsősorban Mihály fia elvesztésért. A birtokon ekkor már állt egy kastélyt, amelyet nagy valószínűséggel Réthey Péter építtetett a 16. század végén. Erről az épületről egy ebben az időszakban készült felmérés az alábbiakat írja: viszonylag nagyméretű, négyszögletes kastély - L alakú épülettel, fallal körülvett belső udvarral -, igen rossz állapotban.

A 17. században már több jelentős kiterjedésű birtok felett rendelkező Károlyi család a nagyobb városoktól távol esű birtokot az első százötven évben többször is bérbe illetve zálogba adta. Ezekben az évtizedekben egyetlen családtag sem választotta Füzérradványt állandó otthonának, így az ott álló kastély sem számíthatott a család kiemelt figyelmére. A fellelhető adatokból azonban kiderül, hogy a birtok bérlői ugyan időről időre átalakításokat és bővítéseket végeztek az épületen, a kastély azonban mindvégig olyannyira jelentéktelen maradt, hogy a kor egyetlen olyan összeírása sem említi, ahol a hazai főúri épületeket gyűjtötte egybe. A füzérradványi kastély csendes történetében a 19. század második felében kezdődő változások hoztak gyökeres fordulatot.

A magazinnak interjút adott fóti otthonában nagykárolyi Károlyi László, aki az olvasóknak elmondja, hogy melyik kastélyt szerette volna visszavásárolni a család egykori tulajdonai közül (nem a fótit és nem is a füzérradványit!) és arról is mesélt, hogy a 80-as években álltak a legközelebb ahhoz, hogy a füzérradványi kastélyban ismét szállodát üzemeltessenek. A mellékletben részletesen ismertetik a füzérradványi Károlyi-kastély történetét, a duplaoldalas poszteren pedig a füzéri vár látható, melyhez egykor a radványi uradalom is tartozott.

A lap további cikkei:
-Kékfestőház Múzeum
-Erdőbénye látnivalói
-Porcelánfalak - a chinoiserie stílus
-Krumplibogár-szobor
-a kalocsai pingálás története
-Diana Wellness Hotel
-Díjak (Europa Nostra, ICOMOS és Citrom díj)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár