2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért Egyiptomba Ramszesz haja

2007. április 12. 11:45

A 30 évvel ezelőtt Franciaországban ellopott és nemrég az interneten eladásra kínált fáraóhaj végre hazatért Egyiptomba.

A barna hajmaradványokat vászondarabok és a II. Ramszesz illetve fia, Merneptah mumifikálásakor használt eszközök szomszédságában állították ki. A haj végleges helye Ramszesz múmiája mellett lesz majd. A hazatért darabokat az egyiptomi kulturális miniszter, Hoszni Faruk és az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője, Zahi Hawass mutatta be a sajtónak.

Az i.e. 1270 és 1213 között uralkodó II. Ramszesz volt az egyik leghíresebb egyiptomi fáraó, és egyesek szerint ő uralkodott Mózes idején is. A 87 éves korában, feltehetően fogszepszisben elhunyt fáraó múmiáját az egyiptomi múzeum harminc évvel ezelőtt Franciaországba küldte, ahol meg is fejtették a titkot: egy ritka gomba támadta meg a 172 cm magas bebalzsamozott testet, amelyet 1977 májusában gammasugarakkal kezeltek Grenoble-ban.

A sikeres beavatkozás után a relikvia visszakerült a Kairói Múzeumba. A harminc évvel ezelőtti út - melynek során Franciaország államfőnek kijáró tisztelettel fogadta a 3200 éves múmiát - volt az első és egyetlen alkalom, hogy II. Ramszesz elhagyta hazáját.

A  lopásra csak akkor derült fény, amikor tavaly novemberben egy francia postás, Jean-Michel Diebolt egy honlapon eladásra kínálta Ramszesz hajszálait. A hatóságok gyorsan lecsaptak, így hamar kiderült, hogy Diebolt annak a francia kutatónak a fia, aki az 1976-os Franciaországi látogatás során megvizsgálta a múmiát, és minden bizonnyal egy kis szuvenírt eltett belőle magának. A megkerült ókori hajat a Régiségek Főtanácsának egyik képviselője, Ahmed Szaleh a múlt héten Párizsban vette át. Elmondása szerint "ez egy csodálatos küldetés volt", és nagyszerűen érezte magát, amikor Ramszesz haja a kezében volt.

Zahi Hawass szerint a tárgyak visszaadását az Egyiptom és Franciaország közti erős diplomáciai kötelék tette lehetővé. Hawass, aki jelenleg is több országtól is egyiptomi régiségeket vár, elmondta, hogy az ellopott és kicsempészett műtárgyak felderítésében komoly segítséget nyújt nekik az internet, ahol kiterjedt kémhálózat segíti a felderítésben.

Hawass szinte mindent visszakövetel: ilyen az eddig sikertelenül hazavárt rosette-i kő, amely a British Museum tulajdona, és Nofertiti büsztje, amely a berlini Egyiptomi Múzeumban látható. Emellett szinte a világ minden múzeumával arról tárgyalnak, hogy miként kerülhetnének haza az elvitt műtárgyak. Az egyiptomi hatóságok szerint ugyanis ha csak egy ország visszaadja a követelt tárgyakat, akkor a többi biztosan követi majd a példát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár