2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elköltözött Ramszesz szobra

2006. augusztus 28. 10:15

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztették át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas óriási antik gránitszobrát Kairó központjából a gízai piramisok térségébe.

Ramszesz végre boldog lesz

A városi hatóságok már 10 éve fontolgatták az eddig a központi pályaudvar előtt elhelyezett 3200 éves kolosszus áthelyezését, mert a hektikus kairói közlekedés okozta rezgéstől, a füsttől és a gázoktól a szobor állaga aggasztóan romlott. `Ramszesz megátkozna sírjában, ha nem vinnénk el ezt a szobrát ebből az elképzelhetetlen környezetszennyező káoszból.` - mondta el Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője. A szállításhoz különleges járművet készítettek, mert Nagy Ramszesz, amely számos kairói képeslapon látható, talapzatával együtt 125 tonnát nyom.

Forrás: EPA
A vörösgránit-alakot álló helyzetben szállították, olyan fémszerkezetet építettek köré, amelyet habszivaccsal töltöttek meg a rázkódás hatásainak enyhítésére. Bár maga a szobor először tette meg az utat, a szállító jármű már másodszor: július 28-án, a muzulmán ünnepre való tekintettel ugyancsak csütörtökről péntekre virradó éjszaka a szobornak egy hasonló súlyú betonmásolatát már baj nélkül eljuttatták rajta a piramisok tövébe. Ehhez az egyik kairói úthidat ideiglenesen le is bontották. A főpróba tehát sikerült, így következhetett az "előadás".

Forrás: EPA
A 30 méter hosszú költöztető konvoj a pályaudvar elől indult
, és 5 kilométeres óránkénti sebességgel tették meg a piramisok fennsíkjáig vezető 35 kilométeres utat. A szobor új helye a sivatag szélén van, ahol várhatólag öt év múlva felépítik majd az új Egyiptomi Múzeumot. A szoborköltöztetésről az egyiptomi televízió egyenes adásban számolt be, de a kolosszus útjához időzített ünneplést lefújták, tekintettel a libanoni háborúra.

Forrás: EPA
Az 1882-ben Szakkarában, Ptah isten templomának ásatásakor talált óriás szobor
1952-ben került Kairó belvárosába. Sokan nemzeti jelképnek tekintették a még Gamal Abdel Nasszer egykori egyiptomi elnök által oda költöztetett kolosszust - és ezért is ellenezték "kitelepítését".

Forrás: EPA
"Ramszesz végre boldog lesz"
- mondta el Hawass, mert szerinte a fáraó "eddig biztos boldogtalan volt, hogy szobra egy olyan helyen áll, ahol senki sem láthatja rendesen". Ezután Hawass a Nasszert dicsőítő szólamoknak is válaszolt, mondván lehet, hogy Ramszesszel akkor az erős Egyiptomot akarták szimbolizálni, ám a szobor felállítása akkor botrányosan hanyagul történt. Odaszállítása előtt ugyanis szakmai felügyelet nélkül vágták nyolc darabra, majd rakták össze újra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár