2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ókori várost találtak a gyorsvasút alatt

2007. április 3. 10:15

A kutatók számára is teljesen ismeretlen ókori várost találtak az új jeruzsálemi gyorsvasút építésén dolgozó munkások az egyik palesztin külvárosban.

A régészek folyamatosan dolgoznak az egyelőre név nélküli település kiásásán a Shuafat nevet viselő külvárosban, mivel a feltárások befejezése után a romokat vissza kell temetni, hogy a régóta tervezett vonalat megépíthessék. A bulldózerek által kijelöl nyomvonalon épülő vasút az 1967-es, hatnapos háborúban megszerzett északi külvárosokat köti össze majd a város központjával.

A most felfedezett település a második templom korából származik, és egyes régészek szerint a bibliai Nób városára épült, ahol Sault Izrael királyává választották. A felfedezés meglepte a kutatókat, Rachel Bar Nathan, az izraeli örökségvédelem régésze szerint ugyanis senki nem tudott arról, hogy Jeruzsálemtől néhány kilométerre északra egy ennyire fontos település állt, amelynek azonban a neve is ismeretlen maradt.

Rachel Bar Nathan egy edénytöredékkel

A várost valószínűleg azután építették, hogy a római légiók kifosztották Jeruzsálemet, és i.sz. 70-ben elpusztították a második templomot. A település 130 körül azonban a Hadrianus alatti második zsidó felkelés során egy tűzvész után elnéptelenedett. A várost nyugati tájolással a római út mellé építették, amely Jeruzsálemet a 72-ben Titus által alapított Falavia Neapolis-szal, a mai Nablússzal kötötte össze. A város fekvése és a ciszternák száma miatt a régészek arra jutottak, hogy ez a római úton közlekedő utazók pihenőhelye lehetett.

A munkálatok során magánházak, középületek és a városon 2000 éve keresztülsöprő tűz nyomait is megtalálták. A falak mellett pénzzel töltött edények is felszínre kerültek, amely azt sugallja, hogy a lakók mindvégig a visszatérésben bíztak. Szintén itt találtak egy igazi ritkaságnak számító, Traianus császár korából (98-117.) származó érmét is.

Igazi érdekesség az a rómaiak által használt fürdő, amelynek lépcsői, csempedarabjai és medencéi is előkerültek, és amit a 2005-ben a város nyugati szélén - szintén a gyorsvasút munkálatai során - talált légiós fürdőhöz hasonló padlófűtéssel építettek meg.

A rómaiak elleni felkelések leletei folyamatosan kerülnek a felszínre: legutóbb egy ókori alagútrendszerről és egy esszénus latrináról számoltunk be olvasóinknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár