2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jimmy Carter zsidózva védte a náci tisztet

2007. február 16. 11:30

Speciális elbánás az egykori SS-tisztnek

Nem ez az első eset azonban, hogy Carter kézzel írott megjegyzései botrányt kavartak. Az izraeli rádiónak adott interjúban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának egy volt tisztségviselője nemrég azt nyilatkozta, hogy egyszer olyan levelet kapott, amelyben `speciális elbánást` kértek egy hírhedt náci SS tiszt számára, akit azzal vádoltak, hogy zsidókat gyilkolt meg a mauthauseni haláltáborban.



Neal Sher, az Igazságügyi Minisztérium speciális ügyosztályának munkatársa 1987-ben kapta azt a levelet, amelyben Carter arra kérte a minisztériumot, hogy engedélyezze az országba való belépést Martin Bartesch számára, akit korábban már egyszer kitoloncoltak, mivel kiderült, hogy SS tisztként szolgált. Sher szerint a minisztériumnak "egyértelmű bizonyítékai" vannak arról, hogy Bartesch zsidókat lőtt agyon.

Bartesch eredetileg az Egyesült Államokba emigrált, és Chicagóban lakott. Később elmondta, hogy tinédzserként önként lépett be az SS-be, majd a Halálfejes osztag kötelékében szolgált a mauthauseni koncentrációs táborban, ahol foglyok ezreit gázosították el, lőtték agyon, éheztették és dolgoztatták halálra. Bartesch azt is bevallotta, hogy a bevándorlási hivatal munkatársai előtt eltitkolta SS múltját. Amerikában élő lánya 1987-ben a politikusokhoz fordult, hogy járjanak közbe, hogy apja az Egyesült Államokba jöhessen. A politikusok levelet írtak, amelyben "Amerikához méltatlannak" tartották, hogy valakit olyasmiért üldözzenek, amit 17 és 18 éves korában követett el.

Sher elmondása szerint megdöbbent, amikor megkapta a lány levelét, amelyen Carter megjegyzése volt, aki humanitárius okokra hivatkozva "speciális elbánást" kért a Bartesch család számára. A Carter aláírásával ellátott levelet a NY Sun hozta nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár