2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fürdőruhában toborozták az első női rendőröket

2007. január 29. 08:45

"Egy évszázad pillanatai - Válogatás rendőrség-történeti archív fotókból 1860-1960" címmel időszaki kiállítás nyílik a fővárosi Rendőrség-történeti Múzeumban, a Mosonyi utcában.

A múzeum ismertetése szerint az intézmény fotóarchívuma - több ezer fénykép - hosszú ideig raktárakban, dobozokba ömlesztve várt sorára. A rendezésben, katalogizálásban a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott segítséget a múzeumnak - teszik hozzá. Így nyílt mód annak a hatvan fényképnek a kiállítására, amelyek most a Rendőrség-történeti Múzeumban kerülnek a falra, bemutatva az állami rendőrség 125 éves történetét. A kiállítás anyagának összeállításában a budapesti és vidéki múzeumok is segítséget nyújtottak.

A rendőrség bevonulása a Parlamentbe, 1920

A Rendőrség-történeti Múzeum fényképei között a legrégebbi képek az 1880-as években készült "rabosító" fotók, amelyek fényképészmester műtermében készültek a vizitkártyák mintájára. Hátoldalukon az elfogott gyanúsított neve és "foglalkozása" olvasható. Ilyen például 1890-ből Galambos József zsebtolvaj, a Hatos gúnynevű rablógyilkos és1887-ből Ullman Adolf utazó zsebtolvaj fotója, amit szintén kiállítanak. A rablógyilkosok mellett vannak képek pénzhamisítókról, szélhámosokról, csalókról és sikkasztókról is. Akiket felakasztottak, azoknak fényképére valaki nagy zöld keresztet rajzolt.

Kiállítják a legrégebbi "bűnügyi helyszínről" készült képet is, amit Teleki László gróf öngyilkosságáról készített Mayer György 1861-ben. A felvételt a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárától kapta kölcsön a múzeum.  Érdekes dokumentumok kerültek elő a századforduló idejéből is: egy album az akasztás technikáját mutatja be több fényképpel illusztrálva. Így lehetnek tanúi a kiállításra látogatók Kármán Mátyás utolsó perceinek, akit 1903. július 31-én akasztottak fel a gyűjtőfogházban.

Biciklivel bővítik a rendőrség felszereltségét, 1960

Emellett kiállítják például az első női rendőrök sorozásán készült képeket, amikor a jelentkezőknek fürdőruhában kellett megjelenniük a szigorú, férfiakból álló felvételi bizottság előtt. A gondos mustrálók még a jelentkezők sarkát is megszemlélték, mielőtt kimondták a végső határozatot.

A múzeumnak jelentős a filmarchívuma is: a korábbi BM Filmstúdió által készített csaknem 400 film celluloid kópiája van a birtokában, amelyek digitalizálása szintén az NKA segítségével kezdődhetett meg. Jelenleg már több mint 70 órányi, egykor szigorúan titkos, "különösen fontos" film áll digitális formában a kutatók rendelkezésére. Ebből egyébként a múzeum nyilvános vetítéseket is tart.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár