2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Kiállítás a koncentrációs táborokban berendezett bordélyokról

2007. január 16. 08:45

Kiállítás mutatja be Németországban a koncentrációs táborok életének azt a kevéssé ismert részletét, amely szerint a fogvatartott nők egy részét a szorgalmasan dolgozó rabok szexuális kiszolgálására kényszerítették.

Heinrich Himmler SS-vezetõ 1942 márciusában arra utasította a náci párt biztonsági és félkatonai szervezetének gazdaságigazgatási hivatalát, hogy rendeztessen be bordélyokat a koncentrációs táborok területén a hadiüzemekben `szorgalmasan` robotoló kényszermunkások `megjutalmazása`, illetve nagyobb munkateljesítményre ösztönzése végett.

A nemzetiszocialista elnyomó gépezetnek egyebek között erről az eddig alig ismert módszeréről is tájékoztatja a látogatókat egy vasárnap megnyílt kiállítás az egykori ravensbrücki koncentrációs tábor területén létesített emlékhelyen.

Himmler "ötlete" néhány hónappal később megvalósult. Az SS tíz koncentrációs táborban rendezett be úgynevezett "különleges barakkokat", ahol női foglyokat kényszerítettek arra, hogy a "jutalmazásra" kiszemelt férfi foglyok rendelkezésére álljanak. A Szexuális kényszermunka a nemzetiszocialista koncentrációs táborokban címet viselő kiállítás szervezője, a ravensbrücki emlékhely vezetője, Insa Eschebach elmondta: a ravensbrücki táborból vitték a legtöbb nőt ilyen "különleges barakkokba", ezért rendezték a kiállítást ezen az észak-brandenburgi emlékhelyen.

Több mint 130 ezer nőt és gyereket tartottak fogva és dolgoztattak keményen 1939 és 1945 között a Havel folyó partján fekvő Fürstenberg város mellett létesített női koncentrációs tábor területén a hadiipari termelést szolgáló üzemcsarnokokban. Ez alatt a hat év alatt foglyok tízezreit ölték meg a ravensbrücki tábor területén.

A kényszermunka és a tömeges gyilkosságok már általánosan ismert tények, a női foglyok szexuális kizsákmányolásáról azonban eddig kevés szó esett. Becslések szerint összesen mintegy 300-400 nőt kényszerítettek ilyesmire az auschwitzi, a buchenwaldi a dachaui és más koncentrációs táborokban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár