2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Vitákat gerjesztett egy rozoga bordélyház Kínában

2006. augusztus 22. 13:15

Egy több száz éves, összeomlás szélén álló bordély miatt komoly dilemmával küzdenek a kínai örökségvédők: ha ugyanis felújítják az ország egyik legrégibb vörös lámpás házát, könnyen meggyűlik a bajuk a prostitúció ellen harcot hirdetőkkel. A további habozás azonban az épület végső pusztulását jelentheti.

A Hunan tartomány közepén fekvő Jinggang helyi önkormányzatának döntenie kell: ha felújítják az 1733-ban épült, Hongtaifang nevet viselő bordélyházat, akkor szembekerülnek azokkal, akik szerint a ház az erkölcsi züllöttség szimbóluma. A tiltakozók egyik szóvivője, Csiao Jiseng professzor az Új Kína hírügynökségnek elmondta, hogy a bordélyházban az elmúlt évszázadokban a nőket egyfolytában megalázták, és annak felújítása csak a prostitúció egyenes támogatását jelentené.

Mérsékeltebbek azok, akik szerint az épület mindössze az ősök érzéki gyönyöreire emlékeztet, így nyugodtan felújítható, mert már nem bír aktuális tartalommal.

A támogatók szerint egyetlen épület lerombolásával, és pusztulásával nem állítható meg a prostitúció. Szerintük ráadásul ilyen alapon a Kína egyik legnagyobb nemzeti kincsének tartott terrakotta harcosokat is el kéne pusztítatni, hiszen azok az ország egyik legkegyetlenebb császárának sírját őrizték.

A felújítás pártolói főleg azok közül kerülnek ki, akik szívügyüknek érzik a Kínában mostohán kezelt kulturális örökség védelmét. Azt ugyanis nem csak a kulturális forradalom pusztításai tépázták meg, hanem a jelenleg is zajló nagyszabású fejlesztések során sem figyelnek rá oda megfelelően. Az örökségvédelem szakértői szerint azért kell megőrizni a hasonló épületeket, hogy felhívják az emberek figyelmét a kínai múlt fontosságára és különleges értékeire.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár