2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Webkettőre váltottak a wessexi régészek

2006. december 12. 12:30

Merész lépésre szánták el magukat a legnépesebb angol régészeti szervezet tagjai: idejétmúlt megoldások helyett a 2.0-ás internet megoldásait használták fel kutatási eredményeik bemutatására.

Közösség által támogatott szaktudomány

Ismerje meg a webkettes forradalom titkait!

A 160 tagot számláló régészszervezet 2005 szeptemberében szembesült az internetes fejlesztések kényszerűségével: közleményük szerint lassúvá, korszerűtlenné vált addigi rendszerük, s egy szimpla galéria elkészítése is túl sok időt vett igénybe. Az addig használt megoldás lehetetlenné tett bármiféle interakciót, így a szervezet a webkettes megoldások használata mellett döntött.

Wessex Archaeology

Az új webes stratégia megtervezése során a régészek a közösségi internet mibenléte mellett megismerkedtek a blogolás, az RSS és a podcast technológiák kreatív alkalmazásának lehetőségeivel, majd végiggondolták, hogy a modern média eszközeit miként tudják felhasználni saját szakterületükön, a régészeti kutatásokban. Az eredmény igazi siker lett.

Webes képgalériát keresve bukkantak rá az egyik legnagyobb internet felhasználói közösséget tömörítő, s a Yahoo tulajdonában lévő Flickr-re, majd itt megjelentek a saját feltárásaikon illetve a régészek mindennapjáról készült fotóikkal.

A Flickr melletti döntést indokolta, hogy lehetővé vált a képek címkézése és ezáltal a tartalom egy újabb jelentésréteggel gazdagodott. A cimkék használatával ugyanis a felhasználói közösség is bevonható a képek értékelésébe, vagyis a régészek eredményei olyanokhoz is eljuthatnak, akiknek egyébként eszébe sem jutna egy régészeti honlapot felkeresni. A régészek saját honlapjukon is ingyenes blogmotort használnak, amibe integrálták a Flickr lehetőségeit, és az Archaeocast névre hallgató audiokommentárokat.

A régészek arra is rájöttek, hogy a közösségi internet megoldásai aktív részvételt is kívánnak: így le kellett jönniük elefántcsonttornyukból, hogy napról-napra kommentárokkal láthassák el a galériában szereplő leleteket, megmagyarázzák azok jelentését és helyét a kor és az ország történelmében.

Az indulás óta eltelt 12 hónap során 500 fotó került fel az oldalra, a látogatók száma egyre nő, és a szervezők mindig találnak újabb felfedezésre váró területeket: legújabb elképzelésükben a Google Maps integrációja és a képtárral történő összekötése áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár