2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a Szépművészeti Múzeum olasz kiállítása

2006. december 8. 17:00

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg a Régi Képtár olasz festményeinek új állandó kiállítását csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.

A szakállamtitkár elmondta: a tárlat átadásával lezárult az állandó kiállítások átalakítása, korszerűsítése, ezzel a Szépművészeti Múzeum beteljesítette a jubileumi évben kitűzött célját. `Nagy öröm újra birtokba venni a Régi Képtár állandó kiállítását, amely Raffaello mellett olyan hírességek alkotásait is bemutatja, mint Tiziano, Sebastiano del Piombo vagy Tintoretto` - tette hozzá Schneider Márta, méltatva a múzeum korábbi, sikeres tárlatait is.

100 éves a Szépművészeti Múzeum

Hangsúlyozta: a sikeres időszaki kiállítások mellett gondolni kell arra is, hogy a magyar, és főleg a külföldi látogatók szeretnék látni a múzeum saját gyűjteményét is. Az államtitkár örömét fejezte ki azért, hogy a gazdasági szféra egyre inkább a kultúra mellé áll, s ennek eredménye egyre több, mértékadó kiállítás megnyitása.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy nem egyszerűen a termeket újították fel, hanem újragondolták a kiállítás bemutatását is. Az olasz festészet egyes korszakainak és helyi irányzatainak jól megkülönbözethető karaktere segítette a képek tagolását és termekbe rendezését. Hangsúlyozta: bár az utóbbi időben az időszaki kiállításokra fektettek nagy hangsúlyt, gondot kell fordítani az állandó tárlatokra is. "A múzeumra bízott kultúrkincsekből az egyik legfontosabb rész éppen az olasz kincsek gyűjteménye" - tette hozzá.

A kiállított képekről Tátrai Vilmos művészettörténész tartott előadást. Az olasz gyűjtemény a múzeum egyik legfontosabb és legteljesebb gyűjteményi egysége, több mint ezer alkotással, amelyből 11 teremben csaknem háromszáz művet láthat a közönség. Az olasz gyűjtemény legnevezetesebb darabjai, így Maso di Banco Mária koronázása című alkotása, Michele Pannonio Thaliája, Raffaello, Correggio egy-egy Madonna-kompozíciója, a rendezés során központi helyet kaptak a termekben.

(Múllt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár