2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gazdagok játszótere lesz a moszkvai Vörös tér

2006. november 15. 11:45

A Moszkva központjában a Kremltől és a Szt. Basil székesegyháztól nem messze álló épületet előkelő luxusapartmanokká varázsolják.

Moszkva közepén, az egyik díszes, még a forradalom előtti időkből származó épületet 96 milliárd forint értékű pompás szállodává és előkelő apartmanokká alakítják át. Az eredeti, hatalmas udvart körülölelő épületet 1891-ben Roman Klein orosz építész tervei alapján luxus-bevásárlóközpontnak építették. A házban az 1917-es forradalom után a katonaság főhadiszállását rendezték, az alsó szinten pedig a Vörös Hadsereg raktára helyezkedett el. Az elmúlt évig az orosz Védelmi Minisztérium épülete volt, míg egy orosz bank meg nem szerezte.

A leendő szálloda és szomszédai

Az épület díszes homlokzata a Vörös térrel együtt az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) védelme alatt áll, ezért nem szabad megváltoztatni. Belül azonban közel 37 ezer négyzetméter területen egy 118 ággyal és lakosztállyal rendelkező szálloda, 40 apartman, négy étterem és bár, gyógy- és fitneszközpont, konferenciatermek és aukciósház épül. Az udvarban pedig egy hatalmas hét emeletes, 166 nagy apartmanból álló, mintegy 30 ezer négyzetméteres komplexum emelkedik majd. Ezzel kapcsolatban az orosz hatóságok egyik legfőbb feltétele az volt, hogy az új apartmanokat ne lehessen látni a Vörös térről. A 165 és 275 négyzetméter közötti luxuslakásokat a legkiválóbb minőségű anyagokkal, jakuzzival, szaunával és modern konyhával szerelik fel. A közös helyiségeket műalkotásokkal díszítik.

A komplexumot tervező Jean-Michel Wilmotte, francia építész szerint ez az építkezés minden tervező álma. "Számomra ez egy egyedülálló és hihetetlen lehetőség. A Vörös tér védjegy, egy mitikus hely, amelyet naponta turisták ezrei fotóznak le. A kihívást az jelenti, hogy olyasmit hozzunk létre, ami tisztelettel adózik a hely történelmének, mégis valami korszerűt képvisel. Az előttünk álló feladat rendkívüli" - nyilatkozta az építész a The Sunday Telegraph c. lapnak.

Az 58 éves Wilmotte korábbi munkáiért megkapta a francia Becsületrendet, és dolgozott már Olaszországban, Koreában, Libanonban, Törökországban és Ukrajnában is. A francia építész arról nevezetes, hogy olyan tartózkodóan modern épületeket tervez, amelyek kiválóan illeszkednek a hagyományos környezetbe. Felkérték, hogy tervezzen egy operaházat a Bolsoj Színháznál, és e megbízás idején teljesen beleszeretett Moszkvába. "Szeretem a város arányait, az építészetét, a klasszikus és a totalitárius kor elegyét" -mondta később.

A szálloda és az apartmanok 2008 végére készülnek el. Az árak még nem ismeretesek, de egy éjszakára a luxusapartmanok nagyjából 5 millió forintba, míg a hotelszobák nagyjából 400 ezer forintba kerülnek majd éjszakánként. A szálloda ezzel világviszonylatban is az egyik legdrágábbá lép elő. Egy biztos: a havonta nagyjából 60 ezer forintnak megfelelő fizetésből élő orosz átlagemberek számára csupán elérhetetlen álmot jelentenek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár