2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Védett lett a szecessziós családi bútor

2006. november 15. 11:00

A tulajdonosok minden tiltakozása ellenére védetté nyilvánította Brüsszel tartományi kormánya a belga fővárosban a XX. század elején emelt szecessziós Stoclet-palota bútorzatát.

A ma is családi tulajdonban lévő, a nagyközönség által nem látogatható - az Art Nouveau stílusban emelt számos épületéről híres Brüsszelben is különleges műremeknek számító - palotát, annak kertjét és részben bútorzatát is Joseph Hoffmann bécsi építész tervezte, és így `a totális művészet különleges együttesének` tekintik, amelynek egyes elemei elválaszthatatlanok egymástól.

A különleges palota

A bútorokat a Hoffmann által létrehozott Wiener Werkstätte készítette részben az ő személyes tervei alapján, részben olyan művészek közreműködésével, mint Karl Otto Czeschka, Koloman Moser, Edouard Wimmer, vagy éppen Gustav Klimt.

A jelenlegi tulajdonosok, a palotát építtető Adolphe Stoclet belga üzletember három lányunokája pert indított a brüsszeli kormány ellen és az államtanácsnál is panaszt tett, amikor korábban a hatóság bejelentette: műemlékké nyilvánítja a bútorokat. Azzal érveltek, hogy a palota magánlakás, és meg akarják őrizni ezt a jellegét, nagyszüleik és szüleik sohasem tekintették sem az épületet, sem annak bútorait múzeumnak, és a palota állapota különben is "kényes".

Arról, hogy megvásárolja a Tervuren sugárúton lévő híres palotát, a brüsszeli tartományi kormány nem is álmodhat: ez, mint szóvivője elismerte, "romba döntené a tartományi költségvetést".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár