2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Páratlan régészeti kincsek a Tisza mentéről

2006. november 16. 10:15

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése nevet viselő nagyszabású vízügyi beruházáshoz kapcsolódó ásatás eredményeit összegezték a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Évezredekig lakták a Tisza-partot

Már a terepbejáráson egyértelművé vált, hogy óriási munkálatok várnak a régészekre a kijelölt 500 ezer négyzetméteren, ugyanis a felszínen talált leletek és a megfigyelt jelenségek évezredes lakottságra utaltak. A Tisza bal partja mentén húzódó, haránt irányú dombhátakkal tagolt, az áradásoktól védett, de a folyóhoz közeli terület az őskortól kezdődően ideális élettérnek bizonyult.

A feltárás helyszíne - nézze megy nagyban is!

A tiszaroffi tározó gátjának nyomvonalának csaknem 15 km-es sávján a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei összesen 17 lelőhelyen végeztek megelőző régészeti feltárást. A helyszín kíváló terepnek bizonyult, hogy a régészhallgatók gyakorlati ismeretekre tegyenek szert.

Az objektumok közül kiemelkedett a Tiszagyenda határában egy avar szolgálatban álló gepida nemzetségfő sírja, amelyet a régi Tisza egyik holtágának medrében találtak.

Ugyanitt, egy másik felület leletei népek keveredéséről tanúskodtak. Tiszabő mellett egyedülálló csonkolt, illetve feldarabolt holttesteket rejtő temetkezést tártak fel.

A szolnoki régészek is szép eredményekkel zártak. Egyrészt a Bivaly-tónál megtalálták az egyik leggazdagabb rézkori, 79 sírból álló temetőt, másrészt egy kora újkori kincsleletet hoztak a napvilágra. Ez utóbbinál nagy segítségükre volt a fémkereső, illetve a geomágneses mérések.

Az ELTE Régészettudományi Intézete Rákóczifalván végzett munkálatokat. Az intézmény munkatársai és hallgatói a nyomvonal dél-keleti szakaszán található 8 lelőhelyen dolgoztak mintegy 176 851 négyzetméteren.

A munkálatok persze nem voltak mentesek a problémáktól sem: beszámoltunk róla, hogy az ásatásokat, sőt a több tonna lelet raktározását is az állam fizeti, és ez rendkívül megdrágítja, illetve olykor le is lassítja az építkezéseket. Emellett egy darabig probléma volt a leletmentés finanszírozásával is, ám mostanra úgy tűnik rendeződött a helyzet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár