2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hidegháborús lopakodó keresi a koreai atomkísérlet nyomait

2006. október 13. 12:30

Az Egyesült Államok hidegháborús fegyverarzenáljának egyik utolsó darabját is bevetették az elmúlt napokban, hogy ellenőrizzék, Észak-Korea tényleg végrehajtotta-e a bejelentett atomrobbantást.

A nyugati hírszerzési források eddig nem találtak döntő bizonyítékot arra, hogy Észak-Koreában tényleg robbantottak-e pár nappal ezelőtt. A nagyerejű robbanás során ugyanis radioaktív sugárzásnak kéne az atmoszférába jutnia, hacsak a robbanó szerkezet nem olyan kicsi, hogy a föld alatt tudják tartani - derül ki a nyilatkozatokból. Ha a bomba a 15 kilotonnás hirosimaival egyenértékű lett volna - állítja az orosz hírszerzés-, akkor a sugárzás nyomai egy földalatti robbantás esetében is megjelentek volna az atmoszférában.

Izotóp után szimatol

A robbantás óta az Egyesült Államok kémrepülőgépeket is küldött az ország fölé, illetve ellenőriznek minden kommunikációs csatornát. A felderítésben azonban hasznát veszik egy rég használt repülőnek is: a Constant Phoenix típusú gép az utolsó működőképes darab abból a légköri mintákat gyűjtő repülő-sorozatból, amelyeket Eisenhower még katonai főparancsnokként rendelt meg 1947. szeptember 16-án. A gépeket a hidegháború során azért építették, hogy a levegőből kísérjék figyelemmel és kémleljék ki az orosz atomkísérleteket. Egy ilyen repülő (a WB-50-es) észlelte például 1949 szeptemberében az első orosz atomrobbantás nyomait Alaszka és Japán között.

A most bevetett gép az 1965 decemberében futószalagra került WC-135-ös sorozatban készült. A gép neves rokonokkal bír: egy ilyen állapította meg például elsőként a 20 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa pontos légköri kiterjedését is.

A mintavétel voltaképpen egyszerűnek is mondható: a repülő törzsében olyan különleges szűrőpapírok vannak, amelyek repülés közben megkötik a radioaktív izotópokat. Ezeket aztán földi laborokban elemzik.

Amerikai biztonságpolitikai szakértők a repülő érdemeinek méltatása mellett arról is beszámoltak, hogy a CIA titkos megállapodást kötött a hidegháborúban Kínával, amelynek alapján az amerikai szakértők Észak-Kínában tanulmányozhatták az orosz robbantások hatásait. Ha ez a megállapodás még létezik, állítják szakértők, akkor akár a szeizmikus vizsgálatok eredményéből is megállapíthatják majd, hogy mit sikerült Észak-Koreának elérnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár