2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Régészek követelik az iraki örökség védelmét

2006. november 2. 11:45

Irak kulturális öröksége egyre csak pusztul, mivel fosztogatók és rablók húznak hasznot az országban uralkodó káoszból.

Hadműveleti károk

A világ tizennégy vezető régésze levelet intézett Irak elnökéhez és miniszterelnökéhez, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek az iraki régészeti emlékeket ért pusztítás megállítása érdekében. A levélben, amely a The Times című napilapban is megjelent, több megdöbbentő példát említenek. Az egyik egy i.e. 1700 körül készült oroszlánt ábrázoló szobor sorsa, amelynek letört a feje, miután rablók megpróbálták elmozdítani a helyéről.

Károsodott szoborok és műemlékek

A másik a Bagdadtól 310 km-re nyugatra, az Eufrátesz mentén fekvő Ana Minaret lerombolása, amelyet 1000 éven át egyedülálló épíményként tartottak számon. A műemléket iszlám szélsőségesek robbantották fel, mivel azt hitték, hogy az amerikaiak megfigyelő állomást akarnak oda telepíteni. 1986-ban a VI. századból származó, 26m magas, kőből készült minaret az al-Qadisiya tó gátjának építése miatt került veszélybe. Akkor Saddam Hussein a katonaságával lebontatta az épületet, és 18 részben új helyre telepíttette.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az amerikai hadsereg visszafordíthatatlan pusztítást okozott Babilon régészeti emlékeiben. Azonban nem csak a régészeti, hanem a kulturális örökség más részei is pusztulnak. Ilyen értékeket jelentenek például a Bagdadban 19. században felépített lakóházak, melyek falait fémrudakkal erősítették meg. Ezeket most csak azért rombolják le, hogy hozzájuthassanak a falakban rejlő fémhez.

Irak régészeti leleteinek 90 %-a még feltáratlan, a már kiásott templomok és kastélyok épségét pedig rablók veszélyeztetik. A több ezer sumér palota, asszír zikkurat és bronzkori településen zajló ásatás területének védelme kiemelt fontosságú: a háború óta ugyanis nem folynak az ásatások, a régészcsoportok hazautaztak, és a közbiztonság jelenlegi szintje mellett nincs remény azok újraindulására. A félig feltárt területek kiváló terepet jelenthetnek a fosztogatóknak, akik leásnak néhány méterre a föld alá, majd elhagyják a terepet holdbéli tájat hagyva maguk után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár