2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hazatérhetnek a Kanári-szigetek múmiái

2006. augusztus 24. 10:15

Ha a spanyol parlamentnek sikerül elfogadnia egy nemrég benyújtott kérvényt, akkor a Madridi Antropológiai Múzeum hamarosan visszaszolgáltatja a Kanári-szigetek őslakosainak maradványait.

Egy spanyol szenátusi bizottság szeretné, ha a Madridi Antropológiai Múzeum visszaszolgáltatná a Kanári-szigeteknek a guanche bennszülöttek 1700-as években elvitt maradványait. A kérdésről a spanyol parlamentnek kell döntenie.

Rafael Gonzalez, a Tenerife-i Természeti- és Embertudományi Múzeum régészeti vezetője a Reutersnek adott interjújában elmondta, `Szeretnénk, ha a Kanári-szigetek bennszülöttjei hazatérnének. Nem érdekelnek a régészeti emlékek, csak ezek alkotói nyugodjanak itthon`. Egy argentin múzeum 2003-ban már visszaadott 2 múmiát, most a spanyolokon kívül egy manchesteri múzeumot is szeretnének rávenni a maradványok visszaszolgáltatására. A helyzet nem reménytelen, hisz az angol múzeum a megfelelő bizonyítékok birtokában nem zárkózik el az ötlettől.

Az antik mitológia szerint a szigetek a világ legnyugatibb pontját jelentették, és az itt található titokzatos piramisok a mai napig ismeretlen eredetűek. A szigetek őslakói, a guanchék valószínűleg berber származásúak. Főniciai, majd római uralom után előbb az arabok, majd a 15. századtól a spanyolok jelentek meg a térségben.
A gyarmatbirodalmak fénykorában begyűjtött emberi maradványok, múmiák visszaszolgáltatása az utóbbi években többször napirendre került. Korábban Új-Zéland sikerrel kérte Argentínától, Angliától és Hollandiától a tetovált maori-fejeket. Precedens és egyben gesztus értékű döntést hozott az angol Horniman magánmúzeum is: lemondott az aborigineket bemutató gyűjteményéről, és visszaadta Ausztráliának kollekciójának eme részét. A stockholmi Néprajzi Múzeum is visszaszolgáltatta a huszadik század eleji Ausztráliából származó aborigin csontokat és hullákat, melyek addig gyűjteménye részét képezték. Nemrég pedig beszámoltunk arról is, hogy Hawaii nyolcvanöt év után adta vissza Tongának az egykori uralkodóház hercegnőjének több mint hatszáz éves földi maradványait. A királyi sarj testén kívül akkor további húsz ember holtteste térhetett haza.

Egyiptom még nem kérte vissza múmiáit a világ múzeumaiból, igaz egyelőre műkincseit szeretné visszakapni.

Gyarmati gyűjtemények, emberi maradványok, múmiák, műkincsek szanaszét. Ön szerint minek hol a helye? Itt írja meg nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár