Forró magyar őszök

Konferenciát rendeznek a fiatal egyiptológusok

2006. augusztus 24. 11:45

Budapesten a Szépművészeti Múzeumban és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kerül sor a Fiatal Egyiptológusok Negyedik Közép-Európai Konferenciájára. A rendezvény díszvendégeként Budapestre látogat néhány nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kutató, akik az érdeklődő laikusok részére is érdekes, átfogó beszámolót tartanak több éve zajló egyiptomi terepmunkájukról.

Nemzetközi szaktekintélyek Budapesten

A találkozó díszvendégeként tart majd előadást Prof. Dr. Miroslav Verner (Cseh Egyiptológiai Intézet, Prága), aki egyéb tisztségei mellett 1975 óta az Abu Szír-i cseh régészeti ásatások vezetője. Az Abu Szír-i piramisok a gízai és szakkarai piramisok közelében, Kairótól 30 kilométerre délre találhatók. A piramisok mellett jelentősek a közelben található naptemplom és előkelő sírok is. A királyt szolgáló magasrangú tisztviselők síremlékei bár kevésbé látványosak mint a piramisok, számos fontos részlettel gazdagították a korszakra vonatkozó ismereteinket. Iufaa nemrégiben feltárt sírja például olyan jó állapotban maradt meg, hogy még a sírtulajdonos múmiáját is megtalálták a régészek.

Nem kevésbé jelentős a konferencia másik két díszvendégének előadása sem. Prof. Dr. Luft Ulrich (ELTE BTK, Egyiptológiai Tanszék) arról a terepmunkájáról fog beszámolót tartani, melyet 1998 és 2004 között folytatott a Nílustól keletre lévő sivatagban található ókori aranybányában, Bir Minihben. A viszontagságos körülmények között megközelíthető lelőhelyre már csak eljutni is rendkívül nehéz volt, de a több éves, kalandos kutatómunka érdekes eredményekkel gazdagította a területről való ismereteinket. A legkorábbi időkből származó sziklarajzok mellett az itt kutató magyar csapat számos hieroglif feliratot is dokumentált. Ezek a feliratok az Óbirodalomtól az Újbirodalomig terjedő időszakból származnak. A terepmunka résztvevői jelenleg a kutatási eredményeket összefoglaló kötet publikációján dolgoznak, és az előadásban ezekből a végleges eredményekből adnak rövid összefoglalót.

Ugyancsak elfogadta a szervezők meghívását Dr. Zbigniew Szafrański, a Hatsepszut királynő Deir el Bahari-i templomában dolgozó lengyel-egyiptomi régészeti expedíció vezetője, aki előadásában a templomban folyó munkálatokról és a legfrissebb eredményekről nyújt átfogó képet. Hatsepszut királynő nyugat thébai temploma közismert, mivel minden Luxorba látogató turista kötelező programjában szerepel. Az ide érkező turisták elől azonban a templom egyes részei még ma is le vannak zárva az itt folyó egyiptológiai munkálatok miatt. Ezeket a lezárt termeket így jelenleg csak az itt dolgozó egyiptológusok, illetve régészek előadásain keresztül lehet megismerni. Az ásatási beszámoló átfogó képet nyújt arról, hogy a jópár éve tartó munkálatok során milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a templom helyreállítására, illetve dokumentálására kizárólagos engedéllyel rendelkező lengyel régészeknek és egyiptológusoknak.

A konferencia célkítűzése, hogy minél több fiatal kutató számára nyújtson lehetőséget kutatási eredményei bemutatására. A lengyel régészeti expedíció vezetőjének jelenléte azért is kiemelten fontos, mert ezt a konferencia-sorozatot eredetileg lengyel egyiptológusok indították útra. A tanácskozás elnevezése arra utal, hogy a helyszín évről évre egy-egy közép-kelet európai város, ahova azonban nem csak a térségből, hanem a világ minden tájáról várják a fiatal kutatókat. Idén több mint 50 előadó érkezik a világ minden tájáról. Sokan jönnek Olaszországból, Németországból, de Oroszországból, sőt Ausztráliából is érkeznek előadók.

Az előadásokon való részvétel ingyenes. Bár a legtöbb olyan problémával foglalkozik, amely csak szakemberek számára érdekes, az itt kiemelt három díszvendég mellett is bőven lesznek olyan témák, amelyek a nem egyiptológus érdeklődők számára is érthető módon foglalják össze a legfrissebb kutatási eredményeket.  Az idei konferenciát Gaál Ernő, tavaly elhunyt egyiptológus professzor emlékének szentelik.

A konferencia 2006. augusztus 31. és szeptember 2. között zajlik Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudomány Karán (csütörtök-péntek), és a Szépművészeti Múzeumban (szombat). A konferencia helyszíneiről és programjáról az érdeklődők részletes információkat kaphatnak a szervezők honlapján.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!