2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Ezeréves zsolozsmáskönyv a mocsárból

2006. július 27. 12:30

Meglepően jó állapotban lévő, különösen értékes középkori zsolozsmáskönyvet találtak egy ír lápvidéken folytatott építkezés mellett.

A lápi emberek könyve?

A múlt héten Írország egyik lápos területén végeztek talajmérést, amikor az egyik mérnök egy bulldózer mögött észrevette a földből kiálló, bőrbe kötött csomagot. Szerencsére rögtön nyirkos földet dobott rá, mert ha sokáig levegő érte volna a könyvet, valószínűleg a gyors kiszáradás és szétporladás végzett volna vele. Az Ír Nemzeti Múzeum igazgatója, Pat Wallace szerint a felfedezés duplán is csodának számít: egyrészt eddig nem volt rá példa, hogy valami ennyire romlandó és sérülékeny dolog fennmaradjon a mocsárban, másrészt pedig szerencse, hogy észrevették, még mielőtt az építkezők elpusztították volna.

A könyvet most lehűtve tárolják, és évekig tartó vizsgálatoknak vetik alá, mielőtt kiállítanák a nagyközönség számára. A nagyjából 20 lapból álló könyv 800-1000 között készülhetett. A könyvet latinul írták és a 83. zsoltárnál kezdődik. Mivel egyelőre csak az első lap látható, így a szakértők megpróbálják annak minden lényeges jellemzőjét felmérni: így a sorok és a sorokban található betűk számát, az oldalak méretét, illetve a könyv borítóját és kötését.

A könyv lapjainak elválasztását hónapokig tartó előkészület előzi majd meg, mert az a legkisebb gondatlanságtól is könnyen megsérülhet vagy elpusztulhat. Lehetséges azonban, hogy valamilyen különleges röntgentechnikával a lapok elmozdítása nélkül is el tudják majd olvasni a könyvet.

Trinity College kézirat-szakértője, Bernard Meehan az Associated Pressnek elmondta, hogy kétszáz éve nem került elő hasonló lelet az ír középkorból. Az ír mocsarak már több szenzációs lelettel megajándékozták a kutatókat. Ezek közül talán a leghíresebbek és legismertebbek a híres mocsári emberek voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár