2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Online építészettörténeti kalauz

2006. július 5. 13:15

Az Angliában júniusban megtartott építészeti héten különleges audiokalauz segítette a londoni építészet története iránt érdeklődőket.

Könnyű sétára hangolódva

A brit építészhét (Architecture Week) rendezői idén podwalk-kiegészítővel szerelték fel látogatóikat. A podcast (audiokalauz) és a walk (séta) szavak összetételéből létrejött eszköz segítségével letölthető mp3-ak útmutatásai alapján meghatározott helyről indíthatunk londoni városnéző sétát, és a lejátszón hallható idegenvezetést követve feltérképezhetünk egy adott városrészt. A brit építészhét honlapja részletes információkkal szolgál a kiinduló- és végpontokról, a séták időtartamáról is. A kísérőszöveget neves angol építészek és dizájnerek szolgáltatják, külön kiemelve a számukra kedves helyeket is.

Podwalk-túra Londonban

A brit példánál maradva a Bristol Blitzed weboldalon ellátogathatunk a háború előtti Bristolba, ahol szintén podcastok alapján, eredeti fotók és oral history visszaemlékezések segítségével ismerhetjük meg a város épített örökségének második világháborús veszteségeit.

Magyar megfelelőként jelenleg talán a Népszabadság sorozata említhető meg, ahol rövid beszélgetések alapján mutatnak be egy adott utcát vagy környéket Budapesten. A példa inspiráló lehet magyar múzeumok és kulturális intézmények számára is, hiszen elérhetőbbé és élhetőbbé teszik Budapest épített örökségét.

És Ön? Szívesen bandukolna a magyar főváros utcáin egy hasonló bédekker segítségével? Kipróbálna egy letölthető idegenvezetést Magyarországon?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár