2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kell még emlékezni Trianonra?

2006. június 6. 16:52

Trianon 86. évfordulóján a történész arra figyelmeztet: gyors kormányzati beavatkozás nélkül rövid időn belül beolvad a határon túli magyarság - írta a FigyelőNET. A parlamenti pártok elismerik Trianon tragikumát, de állami megemlékezés nem lesz.

Magyarország számára hivatalosan 1920. június 4-én, a trianoni békeszerződéssel ért véget az első világháború. A győztes nagyhatalmak pillanatnyi érdekét szolgáló diktátum eredményeként a Magyar Királyság területének 72, lakosságának 57 százalékát veszítette el. Apponyi Albert, a Párizsban tárgyaló magyar delegáció vezetője a béke feltételeit megismerve döbbenten jegyezte meg: Magyarországtól azt várják, legyen öngyilkos, nehogy megöljék.

A kettős állampolgárságról tartott, 2004. december 5-i népszavazás eredménye is bizonyítja, hogy a mai magyar társadalom legnagyobb része közönnyel viseltetik Trianon kérdése és a határainkon túl élő magyarság iránt - nyilatkozta Raffay Ernő történész, aki négy évig volt a Károli Gáspár Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Véleménye szerint a közöny és az elutasítás gyökereit a kommunista rendszerben kell keresnünk: a Rákosi-diktatúra a proletár nemzetköziség jegyében minden eszközzel üldözte a `magyar nacionalizmust`, Trianonnak akár az említését is, mindent, amit a Horthy-korszakhoz köthetett. `A környező országok kommunistái is a magyar nacionalizmusban, irredentizmusban látták a dolgozó nép legfőbb ellenségét` - mondta a történész. Kádár puhának nevezett diktatúrája is a felejtést szolgálta azzal, hogy némi szabadságot, `gazdagodást` engedett, viszont nem tűrte, hogy a határainkon túl élő magyarokról, Trianon igazságtalanságáról szó essen.

Mint Raffay a FigyelőNetnek elmondta, 1990-ben, a demokratikus átalakulás után azt várták, hogy végre történjen valami. Eddig azonban egyetlen magyar kormány sem vállalta fel, hogy szembenézzen Trianonnal - tette hozzá. Raffay szerint a mai közhangulat alapján nem csodálkozhatunk a kormányzat érdektelenségén: valószínűleg jelentős mennyiségű szavazatot veszítene az a parlamenti párt, amelyik ezt megtenné.

Olvassa el a teljes cikket a FigyelőNET oldalán!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár