Hitler elfeledett szövetségesei

Rendhagyó testtartásban feszítették keresztre Jézust

2006. április 3. 11:00

Nem biztos, hogy az ábrázolásokból közismert módon feszítették keresztre Jézust, a rómaiak ugyanis más eljárásokat is alkalmaztak - tudósít egy tekintélyes brit szaklap.

Tudományos bizonyíték egyelőre nincs arra, hogy Jézust valóban úgy feszítették keresztre, ahogyan azt évszázadokon át ábrázolták - írták egy tanulmány szerzői a The Journal of the Royal Academy of Medicine (A brit Királyi Orvosi Akadémia lapja) áprilisi számában.

Az igazi keresztrefeszítés

"Az elítélteket nem feltétlenül fejjel felfelé, hanem a legkülönfélébb helyzetekben erősítették a keresztre, a szögek a legkülönfélébb testrészekbe kerültek, és sokszor szögek helyett kötelekkel rögzítették őket" - vélekedtek a szerzők, Piers Mitchell és Matthew Maslen, mindketten a londoni Imperial College tudósai.

Kutatásukhoz összegyűjtötték a Jézus halálához, illetve annak módjához köthető, rendelkezésre álló dokumentumokat. A keresztre feszítés korabeli módjáról tanúskodó, mindeddig egyetlen tárgyi lelet egy Yehonanan ben Hagkol nevű személy földi maradványa: lábcsontjából 11,5 centiméteres szög állt ki, de a csuklójában, és alkarjában nem találtak semmit. A kutatók szerint ez szintén arra utal, hogy a keresztre feszítésnek nem csupán a művészeti ábrázolásokon hagyományosan látható módját alkalmazták.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!