A vörösterror 133 napja

Rehabilitálná Júdást a katolikus egyház

2006. január 25. 09:10

A londoni The Times értesülése szerint az árulóként számon tartott Júdás apostol `felmentését` többek között a pápa közvetlen környezetéhez tartozó Walter Brandmüller, a történettudományi pápai tanács elnöke és Vittori Masuri író támogatja, mi több, azt maga XVI. Benedek is helyesli - számol be róla a Magyar Rádió oldala.

Júdás rehabilitációjának gondolatával foglalkozik a katolikus egyház. Erről abszolút hitelesnek számító szolid angol és olasz újságok számolnak be.

A La Stampa című olasz újságnak adott interjújában Masuri rámutat, hogy a keresztény hagyomány szerint Jézus megbocsátott Júdásnak, és a pusztába küldte, hogy ott lelki gyakorlatokkal tisztítsa meg magát. Több, az Újszövetséggel foglalkozó tudós szerint Júdás alakja `teológiai inszinuációnak` esett áldozatul, amely azután elősegítette az antiszemitizmus kifejlődését. Az első keresztények azonban hittek abban, hogy Júdás csak az Isten által rá mért feladatot teljesítette.

A pápa - állítják megbízhatónak mondott források - helyesli Júdás rehabilitációjának tervét, amely komolyan hozzájárulhat a keresztények és a zsidók kapcsolatának rendezéséhez. Ez utóbbit XVI. Benedek pápasága egyik első számú prioritásának tekinti.

A cikk a Magyar Rádió oldalán

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!