2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrabolt műkincsekből nyílt kiállítás

2006. március 23. 12:00

(Al)világot járt műkincseink címmel nyílt szerdán Budapesten kiállítás, amely az elmúlt tizenöt év műkincsrablásait eleveníti fel.

A lopott műtárgyak listája a KÖH oldalán
Magyarországon évente 700-800 műkincslopás történik, amelyek egymilliárd forintnyi kárt okoznak. Harminc-negyven bűnesetet derítenek fel évente - ezekről a sikertörténetekről szól a tárlat, amelyen a bemutatott mintegy száz műtárgyat abban az állapotban láthatja a közönség, ahogyan alvilági kalandjuk után, sérülten előkerültek.

A kiállítást Lampert Mónika belügyminiszter nyitotta meg, aki szerint a fegyverkereskedelem és drogcsempészet után a műtárgylopásnak is dobogós hely jut a bűnözési "toplistán". Mint mondta, különösen védtelenek a bűnözőkkel szemben a templomok, a hivatalok, valamint a magángyűjtemények. Lampert Mónika a kiállítás jelentőségét abban látja, hogy nem önmagában láttatja a megkerült műtárgyakat, hanem a megelőzéssel is foglalkozik, bemutatva, hogyan lehet csökkenteni a veszélyeket.

A Vizsolyi Biblia

A látogatók megszemlélhetik azt az 1590-es kiadású Bibliát, amelyet 2002 februárjában loptak el a vizsolyi református templomból. A tárlaton bemutatják a Kiscelli Múzeum és a szentendrei Czóbel Múzeum ellopott, majd megkerült képeit, valamint magángyűjtemények több értékes festményét, egyebek közt id. Markó Károly, Egry József, Márffy Ödön műveit.

A kiállításon kiemelt szerep jut a kilencvenes évek nemzetközi visszhangot kiváltott műkincslopásainak, így a budapesti Zsidó Múzeum 1993-as kifosztásának, amikor egy komplett tárlat anyaga - 250 festmény - tűnt el.

A kiállítás, amelynek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székháza (I. Táncsics Mihály u. 1.) ad otthont, május 28-ig mindennap 9 és 17 óra között látogatható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár