2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Metropolitan visszaadja az olasz műkincseket

2006. február 22. 10:30

A New York-i Metropolitan múzeum visszaadja Olaszországnak a tisztázatlan úton a tulajdonába került antik vázákat, de cserébe hasonló értékű műkincseket vár.

Forrás: New York Times
Az Eufroniosz-kratér
"Mára világossá vált, hogy a műkincsek a feketekereskedelem mesterkedései révén kerültek hozzánk. Egy tisztességes intézmény vezetőjeként ki kell jelentenem: nincs ez így rendjén" - nyilatkozta a The New York Timesnak Philippe de Montebello, a Metropolitan igazgatója, aki hamarosan Rómába utazik, hogy lezárja a harminc éve húzódó ügyet.

A szóban forgó műkincseket a New York-i múzeum legszebb darabjai között tartják számon, köztük azzal a 2500 éves görög vázával, amely a görög szobrász Eufroniosz alkotása, és amelyet a múzeum 1972-ben vásárolt meg Robert Hecht műkereskedőtől.

Az amerikai kereskedőt később azzal vádolták meg Olaszországban, hogy segédkezett lebonyolítani azokat az illegális üzleteket, amelyek során az olasz nemzeti vagyon részét képező ellopott műkincseket az Egyesült Államokba vitték.

Montebello sajnálatát fejezte ki, hogy a műkincsek körüli vita feszültséget okozott a két ország viszonyában. "Az olasz kormány televízió-nyilatkozataiból az derül ki, hogy a műkincsrablók elsősorban Amerika biztatására tevékenykednek és elfeledkeznek az európai múzeumokról és gyűjtőkről, nem is beszélve a Perzsa-öböl országairól, amelyek nagy tömegben vásárolnak fel antik műkincseket" - mondta Montebello, aki az értékes vázáért cserébe azt reméli, hogy Olaszország hosszú távra kölcsönöz majd a múzeumának hasonló értékű műtárgyakat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár